szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

2025: amikor Novoszibirszk lesz a világgazdaság gravitációs középpontja

2016. augusztus 31. - zoltan galantai phd

world-economy.pngAmi persze nem jelenti azt, hogy az orosz-kazah határ környékére fog esni a világgazdaság középpontja is (még akkor sem, ha Novoszibirszknek azért 1,5 millió lakosa és 200 gyára van). A "világgazdaság gravitációs középpontja" ugyanis éppen az, mint amit a neve sugall: ha gazdasági fejlődésüknek megfelelően a különböző országokat nagy tömegű testeknek képzeljük el, akkor ez kirajzolja, hogy hová esik a centrum (egy hasonlattal élve: a Föld - Hold gravitációs középpont a Föld és a Hold közé esik). Vagyis önmagában az, hogy Novoszibirszk, nem különösebben izgalmas- az viszont már inkább, hogy ez az előrejelzés az IMF azon várakozásain alapul, melyek szerint a következő években a legnagyobb növekedést nem az európai/nyugati országok fogják produkálni, hanem olyanok, mint Mianmar, Elefántcsontpart, Szenegál, vagy éppen - hogy egy kevésbé meglepő nevet is említsünk - India. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://bigthink.com/strange-maps/novosibirsk-the-economic-centre-of-the-world

novosibirsk.jpg

Interaktív olajvilág

oil-icon.pngAz alábbi, interaktív alkalmazás gyorsan - és látványosan - mutatja meg, hogy évről évre miként változik a világ olajpiaca, és a kik a legnagyobb exportőrök, illetve importőrök. Ami az előbbit illeti, talán nem mindenki számára köztudott, hogy jelenleg nem (jelenleg sem) az arab világ, hanem Oroszország; ami pedig a legnagyobb kőolajvásárlókat, nekem például újdonságot jelentett, hogy Dél-Korea az ötödik legnagyobb. Mint ahogy azt is érdekes látni, hogy az öt legnagyobb importőrből immár négy ázsiai. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.gsmlondon.ac.uk/global-oil-map/

oil-importers.JPG

Földrengések Olaszországban 1900 óta

earthquakes-icon.pngA 20. század eleje óta nem kevesebb, mint 125 jelentős földrengés volt Olaszországban; ebből a legerősebbre 1905-ben, Kalábriában került sor (7,2-es erősség; az áldozatok száma valahol 600 és 2500 között lehetett). A mostani, augusztus 24-i, 6,2-es erősségű és mint ilyen, a nyolcadik legerősebb volt - viszont a probléma természetesen nem csak az, hogy nagyok voltak a rengések, illetve, hogy lakott térségeket sújtottak. És még csak közvetlenül nem is az, hogy miként az alábbi térképből is látszik, Olaszországban - sajnálatos módon - azért elő szokott fordulni ilyesmi. Hanem az, hogy miként a témával foglalkozó szakirodalom mondja, az embereket nem a földrengések, hanem a leomló házak ölik meg. És ez viszont olyan, ami ellen lehetne tenni, Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.dw.com/en/3-things-you-need-to-know-about-italy-the-norcia-earthquake-and-airbag-housing/a-19503035

foldrenges-olaszorszag.png

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us10006g7d#executive

foldrenges-olasz-2016s.JPG

És még ezt nevezik világháló korának?

www.pngNagyjából annyira indokolt "a világháló koráról" beszélni, mintha azt mondanánk, hogy az emberiség lényegében férfiakból (vagy nőkből) áll. Ugyanis a becsült 2016-ös adatok szerint míg Európában minden ötből négy embernek van internet hozzáférése, az arányok másutt korántsem ilyen jók. Észak- és Dél-Amerikában együttesen csak 65 százalék; Ázsiában pedig 10-ból 6 ember nincs fent a világhálón. Hogy Afrikát a maga alig 25 százalékos internet penetrációjával már ne is említsük. Összességében pedig jelenleg az emberiség kevesebb, mint fele fér hozzá a World Wide Webhez. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/3512/internet-adoption-in-2015/

 internet_adoption_in_2015_n.jpg

Majdnem mindenki ezen a félgömbön él

globe-icon.pngEgészen pontosan: az emberiség 93 százaléka, ha megfelelően elforgatjuk a földgömböt. Egyébként az is elmondható, hogy 88 százalék jut a nyugati féltekére; illetve 82 százalék a keletire. Ami, akárhogy is nézzük, azt jelenti, hogy a Föld egyik (leginkább vízzel borított) fele leginkább üres. Szóval nem feltétlenül kell a Marsig mennünk, ha kolonizálni akarunk - feltéve persze, hogy nem tesszük közben tönkre. Nagyításért kattintson az alábbi linkre.

 http://www.radicalcartography.net/index.html?human-hemisphere

human-hemisphere.jpg

human-population-2000.JPG

 

Felmelegedés: inkább a tehén, mint a kocsi

cow-head-icon.pngVagy, hogy pontosabban fogalmazzunk: inkább a háziállatok, mint a közlekedés. Jelenleg az üvegházhatás-gázok kibocsátásában az elektromos áram és a hő előállítása áll az első helyen (30 százalékkal), rögtön a másodikon viszont a háziállatok: az antropogén eredetű üvgházhatás-gázok15,5 százalékáért felelősek, míg a közlekedés "csak" 15 százalékért. Amúgy a háziállat-eredetű üvegházhatás-gázok közel kétharmadát a tehenek állítják elő (egy tehén ebből a szempontból károsabb, mint egy Ferrari), és mindebben az  legelgondolkoztatóbb, hogy a modern civilizáció milyen nagy mértékben a környezetszennyezésre épül - vagyis nem lesz éppen könnyű változtatni rajta. Részletekért kattintson az alábbi linkre.

https://knoema.com/infographics/maodxhb/global-greenhouse-gas-emissions-from-livestock

global_greenhouse_gas_emissions_from_livestock.png

A nyári szünet hossza Európában

school-icon.pngIlletve Európa egyes országaiban. Aki iskolába jár (vagy éppen van iskolás korú gyereke), az nagyon is a tudatában van annak, hogy a nyári szünet hamarosan véget ér. Az alábbi infografika azt foglalja össze, hogy Európában hol és mennyi ideig tart a vakáció, és persze az is kiderül belőle, hogy Magyarország inkább a hosszú, mint a rövid nyári szünetek országa. Igaz ugyan, hogy ott van Olaszország is a maga 13 hetével, míg nálunk csak 11 hét jut a diákoknak, a másik véglet viszont Hollandia, Németország, Dánia és az Egyesült Királyság, ahol a két tanév között a diákok csupán fele annyi ideig szabadok, mint nálunk. Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5355/schools-out-for-summer/

vakacio.jpg

Korai még a papír alapú könyvet temetni?

books.pngLegalábbis az USA-ban úgy néz ki, hogy valóban az. 2009-ben majdnem 8 százalékot estek az eladások az előzőekhez képest, és a lejtmenet egészen 2015-ig tartott, 2016-ban viszont már tekintélyes pluszt tudtak felmutatni a könyvesboltok - bár az is igaz, hogy abszolút mércével mérve még mindig kevesebbet adnak el, mint a visszaesés kezdetén. Meg az is, hogy mint ahogyan az e-könyv előretörése (ami minden bizonnyal csak az egyik oka volt a papír alapú könyv visszaesésének) az eredeti várakozásokhoz képest nem hozott annyira drámai változásokat a könyvpiacon, ezt a felfutást sem szabad túlértékelni. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5532/are-us-bookstores-finally-turning-the-page/

book-stores-usa.jpg

 

Nagy-Britannia: minden, a II. világháborúban elsüllyedt hajó egy képen

warship.jpgA szövetségesek a II. világháborúban mintegy 120 ezer km-nyi kereskedelmi útvonalat védtek folyamatosan a világtengereken a tengelyhatalmak ellen mintegy 3 ezer hajóval. Az alábbi kép azt mutatja meg (hajóról hajóra), hogy ez milyen veszteségekkel járt. A teljesség kedvéért mellékelem az I. világháború brit hajóveszteségeit bemutató ábrát is. Nagyításért kattintson az alábbi képekre.

http://longstreet.typepad.com/thesciencebookstore/2010/11/quiet-images-of-great-loss-and-heroismbritish-navy-losses-1945.html

ww2-ships-gb.jpg

wwi-ships-gb-big.jpg

2016 IT-milliárdosai: nem csak amerikaiak

computer-mouse.pngBár azért túlnyomó részben azok. A leggazdagabb, természetesen Bill Gates közel 80 milliárd dolláros vagyonával; Zuckenberg a Facebook-kal a harmadik helyet szerezte meg, míg a tizedik helyen álló Michael Dell-nek kb. négyszer kevesebb jutott, mint a Microsoft alapítójának. Ami pedig igazán érdekessé teszi ezt a listát: a top tíz közül ugyan nyolcan észak-amerikaiak, viszont két kínai is ott van a legnagyobb IT-milliárdosok között az Alibabával, illetve a Tencenttel (melyről talán nem is mindenki hallott). Értsd: Kína eléggé nagy piac ahhoz, hogy valaki ottani, "lokális" szolgáltatásokkal globális szupergazdaggá váljon.Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5479/tech-billionaires-2016/

tech-richest.jpg

 

Több mint tízezer fajta amerikai háztartás modell

family-icon.pngMármint az alapján, hogy kik és milyen kötelékekben élnek együtt. Itt nem is annyira az az érdekes, hogy továbbra is a nukleáris család (anya, apa, gyerek vagy gyerekek) a legelterjedett, hanem az, hogy emellett hányféle kombináció létezik. A témával foglalkozó kutatók a nukleáris, az összetett és a kiterjesztett modelleken belül egészen pontosan 10 276 különböző fajtát különböztetnek meg. Az alábbi ábra csupán a top 50 megoldást mutatja be fentről lefelé és balról jobbra haladva a kevésbé gyakoriak felé. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://flowingdata.com/2016/07/20/modern-family-structure/

amerikai-csaladszerkezet.png

Magyar vívók és úszok az olimpiákon: eddig

fencing-icon.pngAz alábbi ábra azt mutatja meg, hogy az idők folyamán melyik országok dominálták a vívást. Ahogy a New York Times fogalmaz: a vívás mindig is európai sport volt, és Olasz-, Francia- meg Magyarország volt a legsikeresebb, amióta csak van olimpiai vívás (bár az utóbbi évtizedekben azért kevésbé, mint korábban). Tekintettel a 2016-os Olimpiára, mellékelem azt a grafikont is, amely megmutatja, hogy miként változott a magyar úszok sikeressége 1896 óta. A vízszintes tengely értelemszerűen az időt jelöli; az egyes országoknál pedig az eredményességet az arany, ezüst és bronz érmek összességével mérik. Nagyításért kattintson az alábbi képekre.

http://www.nytimes.com/interactive/2016/08/08/sports/olympics/history-olympic-dominance-charts.html

vívás:

fencing.JPG

úszás:swimming.JPG 

 

Mennyit ér dollárban egy olimpiai arany?

gold-medal.jpgTermészetesen attól függ, hogy melyik ország színeiben indulunk. A briteknél ugyanis nem jár érte pénz, az amerikaiaknál pedig "alig' 25 ezer dollár - igaz, Németországban, Kanadában és Ausztráliában még ennél is kevesebbet fizetnek érte (az utóbbi két országban csak 15 ezer dollárt). A másik véglet Szingapúr, ahol az arany mellé több mint háromnegyed millió dollár is jár; de említhetnénk Indonéziát (383 ezer dollár) vagy Azerbajdzsánt is (255 ezer dollár). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5448/some-athletes-are-chasing-huge-gold-medal-bonuses/

olympic-gold_medal_bonuses.jpg

USA: a börtön drágább az iskolánál

jail.pngBár az utóbbi évtizedekben csökken az USA-ban elkövetett bűncselekmények száma, a bebörtönzötteké nőtt, és jelenleg arányaiban jóval többet költenek a börtönökre, mint az alap- és középfokú iskolákra. 1991-ben száz ezer emberre 1311 elkövetés jutott, míg 2013-ban csak 689, viszont mintegy 2,3 millió ember ült börtönben, és ez rabonként több mint 31 ezer dollárba került, bár államról államra erősen változik, hogy pontosan mennyibe. A legdrágább a New York-i börtönök fenntartása (60 ezer dollár/fő), míg a legolcsóbb Kentucky-ban bebörtönzöttnek lenni (valamivel több mint 14,5 ezer dollár). És még ez is több, mint amennyi egy átlagos iskolásra jut (ami egyébként államról államra kevésbé ingadozik, mint a börtön költségei). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://knoema.com/infographics/odgnikf/us-prison-costs-grossly-exceed-public-education-spending

prison-costs_public_education_usa.png

borton-vs-oktatas-usa1.jpg

Mi félünk a legjobban a menekültek terrorizmusától

cs-terrorist.pngAz utóbbi időben Német- és Franciaországban is terrortámadások történtek: miként köztudott, Nizzában például tragikus módon 84 embert öltek meg egy kamionnal.Érthető hát, hogy sokak számára fenyegetőnek tűnik  a menekültek európai jelenléte - eközben azonban nem Német- és nem is Franciaországban félnek a legjobban attól, hogy terrorista támadásnak esnek áldozatul. Ezek a tíz vizsgált európai országból csupán a negyedik (Németországban az állampolgárok 61%-a fél), illetve a kilencedik (Franciaország, 46%) lett, míg a listát jelenleg Magyarország vezeti (76%), és a második helyen Lengyelország áll (71%), Spanyolország pedig az utolsó (40%). Röviden: nem biztos, hogy korreláció van a fenyegetettség-érzés meg a valódi fenyegetettség között. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5416/survey_-europeans-fear-refugees-will-heighten-terror-threat/

terror-fear.jpg

 

A pénz megmondja, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást?

vote.jpgIgen, vagy legalábbis erősen így tűnik, utoljára ugyanis 1976-ban fordult elő, hogy olyan jelölt tudott győzni, aki kevesebb kampánytámogatást szedett össze, mint az ellenfele (ez volt Carter Ford ellenében). Most Clintonnak majdnem négyszer annyija van, mint Trumpnek - és Obama is jobban teljesített ebből a szempontból mindkét győzelmekor (mint ahogy például Bush és Clinton is). Ami persze nem zárja ki, hogy ez alkalommal a pénzzel rosszabbul eleresztett jelölt jusson be a Fehér Házba, de - legalábbis a fentebbiekből - az sejthető, hogy nem ez fog történni (egyébként az is figyelemre méltó, hogy hogyan változnak elnökválasztásról elnökválasztásra az összegek). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5376/us-elections-money-matters/

us_elections_money_matters_n.jpg

 

Igen, ez már tényleg az IT kora a piacon is

smartphone.pngEz a megállapítás persze közhely, de azért tanulságos megnézni azt, hogy az időben előre haladva miként változik a legnagyobb/legértékesebb cégek sorrendje. Ugyanis míg tíz évvel ezelőtt viszonylag diverz volt a mezőny, és volt benne olajcég csakúgy, mint pénzintézet - meg persze infokommunikációs óriás -, most az első hat helyből ötön IT-céget találunk (és a valaha legnagyobb, az ExxonMobil csak az ötödik helyre fért be). Az első pedig az Apple; a második az Alphabet (=Google), míg a harmadik a Microsoft - akárcsak 2006-ban. A nagy kérdés természetesen az, hogy ez a kép mennyire fog megváltozni mondjuk 2026-ra, és vajon más típusú cégek lesznek-e addigra dominánsak. Mondjuk a biotechnológia? Valami más? Vagy ugyanez a trend fog folytatódni? Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5403/most-valuable-companies-2006-vs-2016/

it-korszak.jpg

 

 

Európa innovatív régiói: nem mi

innovacio-icon.pngAz alábbi térkép azt mutatja meg összesen 25 paraméter figyelembe véve, hogy mennyire innovatívak az egyes európai régiók. A lényeg pedig számunkra röviden az, hogy míg első sorban Németországban, de például Svédországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban is vannak az innováció szempontjából nagyon fejlett régiók, Magyarország még csak nem is az erősen, hanem a mérsékelten innovatív országok közé tartozik (bár van azért ennél lejjebb is...).Az összefoglaló magyarul is olvasható, továbbá van hozzá külön, Magyarországra lebontott értékelés is. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://ec.europa.eu/growth/node/1378_de

innovacio-terkep-europe.jpg

 

Globális elhízástérkép évről évre

fat-icon.pngAz utóbbi negyven évben háromszorosára nőtt annak a valószínűsége, hogy valaki kövér lesz (ami komoly egészségügyi kockázatokat jelent). Az alábbi, animált, és interaktív térkép (melyről lekérdezhetjük az egyes területek adatait is) évről évre mutatja meg, hogy miként ölt már-már járványos méreteket a kövérség egyes országokban - legyenek bár fejlődők vagy fejlettek. Magyarországon például 1975-ben 13, 2014-ben a lakosság 22 százaléka volt elhízva . Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://metrocosm.com/map-world-obesity/

fat-1976.jpg

fat-2014.jpg

A világ legnégyszögletesebb országa - meg a leginkább kör alakú

icon_eye_ra.gifEz valószínűleg olyan kérdés, ami magunktól nem jutna az eszünkbe, viszont még olyan is akad, aki a Föld összes országát az alapján állította sorrendbe egy program segítségével (amely egyébként szabadon letölthető), hogy az alakjuk mennyire közelít az ideális négszögletességhez. Ezen a listán az első helyre Egyiptom került, Magyarország a viszonylag előkelő 27. helyet szerezte meg, és az utolsó (208.) a Maldív-szigetek. Ha pedig valaki a leginkább körszerű országra kíváncsi (elvégre miért is ne lenne az:-), annak eláruljuk, hogy Sierra Leone az (és Magyarország a 97.). Részletekért kattintson az alábbi linkekre.

Négyszögletes országok: http://pappubahry.com/misc/rectangles/

szogletes-orszag.jpg

Körszerű országok: http://gciruelos.com/what-is-the-roundest-country.html

 circle-orszag.jpg

 

süti beállítások módosítása