szórakoztató infografikai blog

22 ország, amelyet sosem támadtak meg a britek

2015. szeptember 21. - zoltan galantai phd

soldier-brit.jpgA történelem foylamán a brit csapatok vagy éppen fegyveres kalóz-kereskedők a Föld országainak mintegy 90 százalékában - eufemisztikusan fogalmazva - olykor fegyveres jelenléttel is próbálták képviselni önnön érdekeiket. A számos ismert példa mellett ott van például az, amikor 1940-ben Izlandon szállt partra 745 brit katona, mert a semleges ország nem akart a Szövetségesek oldalán belépni a háborúba. Az eredmény: erőteljes izlandi tiltakozás fegyveres ellenállás nélkül. Vagy említhetnénk Vietnámot, ahol 1945 - 1946-ban harcoltak a britek a kommunisták ellen - és így tovább.

Végül a következő országok maradtak ki: Andorra, Belarusszia, Bolívia, Burundi, Csád, Elefántcsontpart, Guatemalai Köztársaság,  Kirgizisztán, Kongó, Középafrikai Köztársaság, Liechtenstein, Luxemburg, Mali, Marshall-szigetek, Monaco, Mongólia, Paraguay, Sao Tome és Principe, Svédország, Tadzsikisztán, Üzbegisztán, Vatican City.
Megjegyzés: az alábbi térképről pedig, ki tudja miért, kimaradt az egyik - de melyik is az?

http://www.telegraph.co.uk/history/9653497/British-have-invaded-nine-out-of-ten-countries-so-look-out-Luxembourg.html

britain-not-invaded.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasagivizualizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr327802994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gonoszödönke 2015.09.21. 16:18:01

Rendes brit bevonulás Mo-ra mikor volt? Az első világháborús kisantantot támogató csapatokat nem biztos h idevenném mert ott egy két tisztet leszámítva sztem nem voltak angolok. De lehet rosszul tudom. A második körben meg csak bombázok osztottak minket.

zoltan galantai phd · http://mono.eik.bme.hu/~galantai 2015.09.25. 08:47:04

Jó kérdés, de szerintem a szövetség (Antant, Szövetségesek) tagjaként való támadás is felkerült a listára, mint ahogy azt is, ha "állami kalózkodás" keretében támadtak meg valamit. Amúgy persze elég lazán értelmezhetőek csak a kategóriák, hiszen az I. VH alatt még nem is Magyarország, hanem Osztrák-Magyar Monarchia volt, és gondolom, más megtámadottnak minősített országok esetében is lehetne ilyesmit találni.