szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Melyik nyelvről melyikre?

2015. október 22. - zoltan galantai phd

books-hi.pngBár az angol mint hipercentrális nyelv felé irányul a legtöbb fordítás, azért vannak más, szupercentrális nyelvek is, és az orosz, kínai, spanyol, francia, német meg egy-két más nyelv is a fordítások népszerű végpontja. Mindent egybevetve pedig kirajzolódik egyfajta hierarchia (miként az alábbi ábrán is látszik), és aki további részletekre kíváncsi, az az UNESCO adatbázisában olyanokat is lekérdezhet, hogy mely magyar szerzőket fordítottak törökre (és persze azt is megadhatjuk, hogy melyik időszakra vagyunk kíváncsiak); illetve urduból mit fordítottak magyarra (merthogy ilyen is van, bár nem sok). Részletekért kattintson az alábbi képekre.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/09/24/the-future-of-language/

languages.jpg

hungarian-translate-new.jpg

http://www.unesco.org/xtrans/bsform.aspx

translationum1.jpg

Interaktív alkoholfogyasztási világtérkép

bottle.pngEz kellőképpen népszerű téma ahhoz, hogy többféle verzióban találkozhassunk vele az interneten, de ez például kimondottan szórakoztató. Kiválaszthatjuk, hogy a bor-, a sör- vagy a töményfogyasztás eloszlását akarjuk-e látni; netalán azt, hogy az adott országnak melyik a kedvence; és persze a kurzort a megfelelő hely fölé víve az egy főre és hétre lebontott adatokat is megkapjuk Mi egyébként a fogyasztásunk alapján inkább sörivóként vagyunk elkönyvelve. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://ghostinthedata.com/alcoholmap/

Melyik országban mi a kedvenc alkoholféleség?

snap_2015-10-21_at_09_31_23.jpg

 

Kiből lesz pápa?

popesilhouette.jpgMármint milyen nemzetiségűből. A képlet nagyon egyszerű: ha a bíborosok kollégiumába több országból kerülnek be a tagok, akkor nő annak a valószínűsége, hogy nem olasz származású lesz a pápa. Sőt. Az 1920-as évektől több mint 50 éven keresztül kizárólag itáliaiakat választottak meg, azóta viszont egy lengyelt; egy németet és egy argentint- vagyis közel negyven éve egyetlen olaszt sem, és nem mellékesen, mondhatni, mostanra vált igazán nemzetközivé a katolicizmus: immár több Latin-amerikai és karibi keresztény él a Földön, mint ahány európai. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://visualoop.com/infographics/catholic-leadership-is-more-diverse-than-ever

 Bíborosok aránya:papacy.jpg

 

Az USA kereskedelmi deficitje - hónapról hónapra

money-bag.pngAz alábbi interaktív ábra azt mutatja meg ,hogy - nagyon leegyszerűsítve - az USA hónapról többet vásárol, mint amennyit elad (és ez aztán megjelenik az államadósságban is). Mindez persze köztudott, a megjelenítés viszont nem a szokványos, tehát érdemes lehet vetni rá egy pillantást. A felső rész azt a top 20 partnert ábrázolja, amelyeknek az amerikaiak exportáltak, az alsó pedig azt a top 20-at,. akiktől az import jött 2001 és 2013 között. Ha végignézzük az animációt, akkor abból többek között az is kiderül, hogy egy időben Kanada volt az USA legfontosabb kereskedelmi partnere, és Kína csak később szerezte meg az első helyet. Részletekért kattintson az alábbi, interaktív képre.

http://www.brightpointinc.com/interactive/ustrade/

snap_2015-10-18_at_22_34_30.png

süti beállítások módosítása