szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Így nézne ki egy szeparatista Európa

2016. március 18. - zoltan galantai phd

europe-icon.pngAz EFA (European Free Alliance) a különböző szeparatista európai mozgalmakat tömöríti kezdve a baszkokon és befejezve a függetlenségre törekvő szardíniaiakon. Összesen 40 tagja van, és mivel csak a "progresszív" mozgalmakat veszik fel, lehetne jóval több is - mindenesetre érdemes eltűnődni rajta, hogy (még a rendezett) Európában is hányan érzik úgy, hogy nem az adott országhoz szeretnének tartozni. Miként egyébként a térképen is látszik, Magyarországon nincsenek ilyen törekvések. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.slate.com/blogs/business_insider/2014/09/18/map_what_europe_would_look_like_if_all_the_separatist_movements_got_their.html

separatists.jpg

2050-ben már nem csak mi leszünk öregek

old.pngHanem a mai, úgynevezett fejlődő világ is. Az, hogy a nyugati társadalmak rohamosan elöregszenek és ez a legkülönbözőbb területeken jelent problémát az egészségügytől a nyugdíjrendszerig, természetesen köztudott (és leginkább megoldatlan) probléma.Ez a spanyol nyelvű infografika azonban azt is megmutatja, hogy amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy másutt is alapvetően át fog alakulni az életkori megoszlás - és ennek minden bizonnyal messzire ható következményei lesznek. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://www.20minutos.es/graficos/espana-y-casi-todo-el-mundo-cada-vez-mas-viejos-141/0/

oreg-2015.jpg

oreg-2050.jpg

Meddig jutsz egy nap alatt kocsival Budapesttől?

driving.pngEz az interaktív térkép választ ad a fentebbi kérdésre - aktuálisan egyébként Madrid és Moszkva már túl messze van ahhoz, hogy ennyi idő alatt odaérjünk, de Barcelona vagy Kijev meg Ankara még belefér, miközben Berlin, Varsó vagy éppen Milánó kevesebb mint 10 óra. Ha pedig nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy Lagosból vagy mondjuk Sydneyből indulva mi a végső pont, ameddig elérnénk, azt is lekérdezhetjük. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://emptypipes.org/supp/isochrone_driving/budapest/

24-ora-alatt-kocsival.jpg

 

süti beállítások módosítása