szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Kórházi ágyak száma Európában: nem állunk rosszul

2017. január 11. - zoltan galantai phd

hospital-icon.pngA kérdés rendkívül szenzitív, és - meglepő vagy sem - Magyarország egyáltalán nem áll rosszul a százezer főre jutó kórházi ágyakat számában. A listát Németország vezeti (823 ágy százezer emberre), míg leghátul Svédország áll 254-gyel (ami kb. a német ágykapacitás egyharmada). Vagyis miközben az egyes országokban nyilván van egy hozzávetőleges becslés arra vonatkozóan, hogy egy adott időpontban a lakosság mekkora része szorulhat kórházi ápolásra (és ez még Németországban is 1 százalék alatt van), az egészségügyi ellátás színvonala és a kórházi ágyak száma között nincs közvetlen korreláció. Nálunk egyébként százezer emberből egyszerre 698-nak van helye (ezzel a negyedikek vagyunk Németország, Litvánia és Bulgária mögött), az európai átlag pedig ennél jelentősen kisebb: 521. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/7495/germany-leads-europe-in-hospital-bed-capacity

hospital_bed_capacity.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasagivizualizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr4412117417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2017.01.11. 20:25:34

Egy korhazi agy fenntartasa a legdragabb egeszsegugyi megoldas. Egynapos sebeszet, ambulans kezelesek, otthoni labadozas: mind-mind arrol szolnak, hogy minel kevesebb korhazi agyat kelljen fenntartani. Innen szemlelve a svedek a legjobbak, a nemetek a legrosszabbak, es mi a sereghajtok kozott vagyunk. Eros a gyanum, hogy a nemeteknel is valami statisztikai galiba csupan, hogy ennyi jon ki, beleszamolnak ott szocialis elfekvoket is.

zoltan galantai phd · http://mono.eik.bme.hu/~galantai 2017.01.12. 17:25:55

@is: igen, szerintem sem mérvadó önmagában a kórházi ágyak száma, és ha választani lehetne, én is egy svéd kórházba vonulnék be:-)

tabajdi 2017.01.12. 19:51:18

Az ágy egy dolog az egészségügy pocsék az étel moslék, aki a szemészeten kijövő beteg panaszkodik hpgy poloskás a kórterem.
süti beállítások módosítása