szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Honnét van a FIFA-nak pénze?

2015. június 19. - zoltan galantai phd

foci.jpgA FIFA-botrány lényegében arról szólt, hogy bő egy tucat embert miként csapolja meg a rendszert és tesz zsebre két és fél évtized alatt mintegy 150 millió dollárt. De különben is érdekes, hogy milyen bevételeik és kiadásaik voltak. Az alábbi ábra a 2011 - 2014 közötti pénzáramlásokat mutatja be: kattintson az alábbi képre további részletekért.

 http://www.bbc.com/news/world-europe-32923882

fifa-adat.jpg

Flipkart vs Amazon: két igazán nagy e-commerce cég

flipcart.jpgAz egyik közismert internetes óriáscég (az Amazonra gondolok) - és a másik is az: a Flipkart. Csak éppen nem a "nyugati" világban, hanem Indiában, ami azért óriási piacot jelent.A Flipkart nem 1994-ben jött létre az USA-ban, hanem 2007-ben jött létre a szubkontinensen, jelenleg 15 millió különböző terméket árul az Amazon 17 milliójával szemben, és az India Alexa besorolásában a 8. helyen áll, míg az Amazon a 13. Az egyéb hasonlóságokról, különbségekről és rivalizálásról az alábbi képre kattintva kaphat további információkat.

http://graphs.net/the-indian-ecommerce-king-amazon-vs-flipkart.html

flip-amazon.jpg

A helyzet Szíriában: Thomas van Linge térképe, aki közéipskolás

mosque.pngAz alábbi térkép a Newsweektől a Huffingtos Postig számos helyen megjelent, és erre legalább két ok van: egyfelől természetesen az, hogy jó és részletgazdag áttekintést nyújt Szíriáról, Irakról és Líbiáról meg arról, hogy melyik területet melyik hatalom/fegyveres csoport ellenőrzi.

Másfelől pedig az, hogy a térkép készítője és rendszeres update-elője nem egy ún. közelkelet-szakértő, hanem egy holland középiskolás: Van Linge a 2011-es "Arab tavasz" óta érdeklődik a térség eseményei iránt, és a közösségi médián keresztül szedi össze az információkat.

Kattintson az alábbi képre a részletekért.

https://pietervanostaeyen.files.wordpress.com/2015/06/2000px-syria11.png

syria.JPG

Kövérek az USA-ban

fat.pngMa a Földön már több túlsúlyos (akár kövér) ember él, mint ahányan éheznek (kb. 2,1 milliárd). Az USA-ban pl. a 20 év felettiek 70 (!) százaléka ilyen, és ma egy amerikai nő majdnem annyit nyom, mint egy amerikai férfi 50 évvel ezelőtt - amin azért enyhít, hogy közben a testmagasság is nőtt. Azon viszont nem enyhít, hogy az időnyíl iránya mintha csak a túlsúly/elhízás felé mutatna az egyes emberek életútja esetében is: egy amerikai gyerek (2 - 5 év között) kevesebb, mint az esetek 10, míg egy 20 év alatt már az esetek 20 százalékában többet nyom az ideálisnál.

Részletek a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) weblapján: http://www.cdc.gov/nchs/fastats/obesity-overweight.htm

Az egészségügyi ellátásnak az USA-ban - ha a jelenlegi trendek folytatódnak - ez közel évi 1000 milliárd dollárjába fog kerülni. A részletekért kattintson az alábbi képre.

http://graphs.net/the-epidemic-of-obesity.html

koverseg.jpg

 

Egy dollár élete

washington.jpgMármint a dolláré mint bankóé. Itt is az az alapszabály, hogy ha gazdagabb (esetünkben több dollár) vagy, akkor tovább élsz: az egy dolláros papír pénz alig 22 hónapig húzza (= kevesebb, mint két év), mielőtt tönkremenne, míg a száz dolláros  több, mint 7 évig. Nem különösebben meglepő módon az összes nyomtatott amerikai bankjegy közel felét az egy dollárosok teszik ki. További érdekességek itt:

http://www.creditloan.com/infToographics/the-lifespan-of-a-dollar-bill/

dollar.jpg

süti beállítások módosítása