szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

A legjobban fizetett amerikai CEO-k

2016. július 29. - zoltan galantai phd

ceo.pngA top 100-as listán az első helyen jelenleg J. Michael Pearson áll (Valeant Pharmaceutical International) több mint 143 millió dollárral (ami átszámolva ugye több mint 40 milliárd (!) forintnak felel meg), míg a századik "csupán" kb. 20 millió dollárt kapott. A nagy számítástechnikai cégek közül az Oracle CEO-ja például kilencedik; a szórakoztató iparból a Walt Disney pedig a tizenegyedik helyet tudta megszerezni, míg az éppen a napokban eladásra kerülő Yahoo! vezetője a tizennyolcadik, de sem az Apple-t, sem a Microsoftot nem találjuk a legjobban fizetett CEO-k listáján.Amúgy pedig az USA-ban egy átlagos CEO átlagosan 331-szer keres jobban, mint egy átlagos alkalmazott.Az alábbi kép csak az első 20-at mutatja -  további részletekért kattintson az alábbi linkre.

http://www.aflcio.org/Corporate-Watch/Paywatch-2014/100-Highest-Paid-CEOs

ceo-tops-new.jpg

Trump Nagy Falának költségei

sszob.pngEz a 3200 km hosszú amerikai - mexikói határon húzódna, és bár tekintettel a természetes akadályokra (Rio Grande), "csak" 1000 km-t kellene megvédeni a 12 m magas fallal, így sem lenne éppen olcsó. A beton és cement valamivel kevesebb mint 1 milliárd dollárba kerülne, illetve a munkadíjakkal, szállítási költségekkel stb. együtt az egész összesen 15 - 25 milliárd dollárba ahhoz képest, hogy Trump mintegy 10 milliárd dollárról beszélt (és azt is felvetette, hogy mexikói pénzen kellene megépíteni). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-16

trump-wall.png

Minden idők legdrágább domain nevei

domain-name.pngJelenleg több mint 320 millió internetes domain nevet tartanak nyilván, és ebből mintegy 30 milliót az utóbbi egy évben regisztráltak. A legnépszerűbb a .com végződés (kb. 126 millió), és persze az új domain nevek megjelenése mellett vannak olyanok is, melyek olyakor jó áron gazdát cserélnek. És ismét csak persze van egy top lista is, amely azt tünteti fel, hogy melyek minden idők legdrágább domain név vásárlásai. Az első helyen a sex.com áll (13 millió dollárért), de az első 25-be nem csak egyéb, szexualitással vagy éppen alkohollal kapcsolatos nevek fértek be, mint amilyen a whisky.com a 13. helyről, de pl. a fund.com is (ami rögtön a második, majdnem 10 millió dolláros áron). Vagy éppen ott van a we.com (5 hely, 8 millió dollár); a diamond.com (6. hely, 7,5 millió dollár) meg a z.com (7. hely, közel 6,8 dollár). További részletekért kattintson az alábbi linkre.

https://knoema.com/infographics/endbryb/million-dollar-domain-names

domain-names.jpg

Ilyet írj, ha sikeres akarsz lenni

typewriter.pngA recept valójában egyszerű: olyat, amire nagy a kereslet, és innentől kezdve nem mindegy, hogy milyen zsánerben alkotunk. 2014-ben ugyanis az USA-ban látványosan a legkevesebbet a westernből adták el, de, bár a fantasyból majdnem négyszer annyi fogyott, mint a vadnyugati történetekből, ez a zsáner sem érhet a nyomába a romantikus regényeknek, illetve a legsikeresebb kategóriának: az általában véve fikciónak (miközben még a képregények is kétszer olyan jól teljesítettek, mint a sci-fi).  És ami talán még ennél is fontosabb: teljesen átrendezi a könyvpiacot, hogy a szerzők számára immár az a legjobb üzleti modell, ha önmaguk adják ki a művüket, majd pedig az Amazonon keresztül árulják. Részletekért kattintson az alábbi linkre.

http://qz.com/711924/maverick-women-are-upending-the-book-industry-and-selling-millions-in-the-process/

 konyvstatisztika.jpg

self-publishing.jpg

Puccsok az 1950-es évek óta

soldier_icon.jpgTörökországban - ami ennek a bejegyzésnek az apropójául szolgál - 6 puccsot hajtottak végre, és ebből 3 volt sikeres, míg Bolíviában került sor a legtöbbre (23-ból 11 sikeres hatalomátvétel, miként átlagban is nagyjából ez az arány). Az alábbi térképen az a nem különösebben meglepő tény is jól látszik, hogy a puccs nem az ún. fejlett nyugati társadalmakra jellemző. Másutt viszont (Mauritania, Egyiptom, Burkina Faso, Mali, Guinea-Bissau, Thaiföld és Madagaszkár stb. majdhogynem menetrendszerűen kerül rájuk sor. Általánosságban véve egyfelől a szegénységtől és politikai instabilitástól sújtott harmadik világbeli országokban, másfelől viszont az utóbbi évtizedekben az ún. "új demokráciák" egy részében is. Nagyításért kattintson az alábbi térképre.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/07/22/map-the-world-of-coups-since-1950/

puccsok.jpg

Nagy-Britannia: nem a bevándorlás, hanem a Európa a fő kérdés

brexit-icon.pngA Brexit megszavazását követően a britek legfőbb aggodalma immár nem a migránsok, hanem Európa, illetve az Európával való kapcsolatuk (és ennek következményei). Majdnem 20 éve (egészen pontosan 1997 óta) nem fordult elő, hogy ez foglalkoztatta volna legjobban az embereket - az utóbbi időben maga mögé utasítva a gazdasággal és az egészségüggyel kapcsolatos aggodalmakat is. Ami, ha jobban belegondolunk, nem is olyan meglepő... Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-12?fsrc=rss

after-brexit.png

Az út Trumpig és Clintonig: republikánusok és demokraták a történelemben

donkey-and-elephant.jpgNem csak aktuális, de jól összefoglalja az amerikai történelem egy fontos vetületét is 1856-tól máig. Infografika a republikánusok és demokraták közötti küzdelmekről az aktuális elnöki pozíció megszerzéséért olyan, valószínűleg nem mindenki által ismert részletekkel, mint például, hogy ki és mikor használta először a fotót és a filmet széles körben a kampánya során (Harding, 1920-ban mint republikánus); és mikor jelenik meg az első, melegségét nyíltan vállaló ember a jelölő gyűlésen (1972-ben, a demokratáknál). És így tovább. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-11?fsrc=rss

us-party-history.png

Az orosz doppingbotrány nagysága

pills.pngMég az is leképzelhető, hogy az oroszok  a doppingbotrány miatt nem vehetnek részt a 2016-os olimpián, mivel a dologban vezető orosz sport szakemberektől a titkosszolgálatig nagyjából mindenki benne volt. Az eddigi adatok szerint összesen 510 esetben titkolták el a doppingtesztek eredményeit (mármint azokét, amelyek szerint az adott sportolók bizony doppingoltak az utóbbi négy évben). Nem csak a futók (139 esetben) vagy a súlyemelők (117-szer) érintettek, de például paralimpikonok, focisták és evezősök is. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5288/the-vast-extent-of-russias-state-sponsored-doping-scandal/

orosz-doppingbotrany.jpg

 

A dark web üzelmei

darkweb.pngA dark web három központi elosztó helye, illetve 1,5 terabyte adat elemzésének köszönhetően jelenleg legalább hozzávetőleges képünk van arról, hogy mi folyik a Slik Road utódain. Eszerint értékét tekintve ectasyt adtak el legnagyobb értékben, míg a legtöbbször eladott termék a marihuána, de az egyes legálisan beszerezhető termékek (pl. válium) is népszerűek, és a palettát például a kábítószerek használatához szükséges kitek, hitelkártya-adatok és hasonlók egészítik ki. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-8?fsrc

dark-web.png

Így rohanták volna le a németek az USA-t

luftwaffe-officers-cap.jpgA Life magazin 1942-ben több, afféle "Ember a fellegvárban" térképet is közzétett arról, hogy a tengelyhatalmak (melyek ekkor sikereik csúcsán voltak) miként indíthatnának támadást az USA ellen. Az előzmény egy Philip Wylie sci-fi szerző írása volt annak a lehetőségéől, hogy az Amerikai Egyesült államok elveszítheti a II. világháborút, és bár ma már nem gondoljuk, hogy egy német invázió (tekintettel a meghódítandó területek nagyságát, populációját, ipari potenciálját, távolságát stb.) életszerű lett volna, azért mindenképpen érdemes ismerni ezeket az elképzeléseket. Részletekért (és további térképekért) kattintson az alábbi képre.

http://longstreet.typepad.com/thesciencebookstore/2009/12/mapping-the-invasion-of-america-1942.html

german-attack-usa-1942.jpg

Mi a legfontosabb az amerikai választóknak 2016-ban?

voter.pngNem a terrorizmus - az csak a második helyen áll 80 százalékkal. És nem is mondjuk a bevándorlás (70 százalék, 6. hely). És persze nem is a környezetvédelem, amely 52 százalékkal a 12 helyet tudta megszerezni a top 14-es listán, hanem a gazdaság: a válaszadók 84 százaléka tartotta ezt "nagyon fontos" kérdésnek, míg az LGBT emberek (lesbian, gay, bisexual, transgender) helyzetét (14. hely) 40 százalék. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5225/the-top-issues-for-voters-in-the-2016-election/

top_issues_for_voters_in_the_2016_election.jpg

Budapest: jobban világváros, mint pár éve

city-airport-icon.pngVagy legalábbis a 70-dik helyről az 53. helyre lépett előre a nemzetközi repülőtérrel rendelkező városok ranglistáján (ezekből egyébként több mint 1200-at tartanak nyilván). Ma London az első és a második Párizs; a velünk szomszédos országok közül pedig Ausztria (Bécs) található a legelőkelőbb (11.) helyen. Mi Velencével és Athénnal vagyunk egy szinten; amúgy pedig az ázsiai városok közül Isztambul az 5. helyen áll ; míg a legjobban teljesítő afrikai város Casablanca (64.). Észak-Amerikában Toronto az első (17), míg New Yorknak csak a 25. helyet sikerült megszereznie világviszonylatban. Részletekért kattintson az alábbi interaktív térképre.

http://www.rome2rio.com/labs/global-connectivity-ranking/default.aspx

city-connectivity-map.jpg

Amerikai rendőrgyilkosságok statisztikája

policeman.pngAz alább grafikon 1960 és 2014 között mutatja meg, hogy melyik évben hány rendőrt öltek meg az Amerikai Egyesült Államokban, és az is kiderül belőle, hogy a legtöbbet (280-at) 1974-ben, míg tavaly 124-en estek erőszak áldozatául. Ugyanekkor a mostani dallasi rendőrgyilkosságok (öt halottal) a legtöbb hivatalos személy életét követelő, erőszakos akció volt szeptember 11 óta. Mindent egybevetve viszont bár 1974 óta is voltak kiugróan rossz évek, átlagosan egyre kevesebb rendőrgyilkosságra kerül sor az időben előre haladva. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5216/124-police-officers-were-killed-in-the-us-last-year/

policenem-usa.jpg

Hallgass bele egy kihalófélben lévő nyelvbe

language-dang.pngA Föld nagyjából 6-7 ezer nyelvéből 3 ezret fenyeget a kihalás a 21. században. Természetesen különböző fokozatok vannak a "veszélyeztetettől" a már valóban "kihaltig" - itt egy lista róluk), míg az alábbi térkép csupán néhányat tüntet fel közülük. Viszont a világ szinte minden tájáról találunk példákat Hawaii-tól a kalmükig és a Himalájában beszélt koróig bezárólag (bár Afrikából például valamiért nem), és a dolgot az teszi igazán izgalmassá (és kézzelfoghatóvá), hogy ha rákattintunk a térképre, akkor nem csupán különféle dolgokat tudhatunk meg az adott nyelvről meg a hozzá tartozó kultúráról, de egy rövid szöveg erejéig bele is hallgathatunk. Részletekért kattintson az alábbi térképre.

http://storymaps.esri.com/stories/2013/endangered-languages/

kihalo-nyelvek.jpg

 

Ki beszél többet a filmekben?

speaking-speech-bubble.pngAz általános meggyőződés szerint a mindennapi életben a nők beszélnek többet - ehhez képest több mint 2000 hollywoodi film elemzése elsöprő férfibeszéd-dominanciát mutat. Méghozzá nem is csak az olyan filmekben, mint amilyen a Schindler listája (ahol ugye első sorban férfi környezetben zajlanak az események), de még az olyan animációs filmeknél is, mint mondjuk a Némo nyomában, amit teljesen ötletszerűen választottam ki. Akit érdekelnek a részletek (akár filmműfajokra és egyes filmekre, a szereplők életkorára stb. lebontva), az kattintson az alábbi linkre.

http://polygraph.cool/films/

ki-beszel-tobbet.jpg

Összesésgében már az ázsiai gazdagok a leggazdagabbak

richness.pngMiközben a gazdagok, akik 1 millió dollárnál többel rendelkeznek, 2015-ben már 59 trillió (!) dollárt birtokoltak, aközben a gazdagság súlypontja eltolódni látszik. A milliomosok száma 2014-hez képest egy év alatt 4 százalékkal nőtt, és jelenleg az USA-ban élőkhöz képest az ázsiaiak nem csupán többen vannak, de összességében több a pénzük is: az előbbiek "csak" 16,61 trillió dollárjuk van, míg az utóbbiak 17,39 trillió (a fennmaradó 25 trillió dollár felett pedig mások rendelkeznek). A HNWI egyébként azt jelenti, hogy "high net worth individuals". Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5132/asias-millionaires-control-the-most-wealth/

szupermilliardos.jpg

Öregekre nézve veszélyes az ágy

senior.pngA társadalom elöregedésével egyre többen halnak meg amiatt, hogy elesnek. A lépcső természetesen mindig is veszélyes volt az idősek számára, de a legtöbbször azért az ágyból felkelve történik végzetes baleset. Az USA-ban például évről évre egyre többen halnak meg így: az ezredforduló évi 6 - 700 halálos áldozata mára évi több mint 1200-ra nőtt. Ami többek között azt jelenti, hogy a bútorgyártóknak ideje lenne átállniuk a "nyugdíjasbiztos" ágyakra, székekre, bútorokra. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-1?fsrc=rss

fatal-furniture.jpg

Globális elvándorlástérkép: országról országra

migracio200.pngA téma lehet, hogy nem új (sőt, biztosan nem az), a megjelenítés miatt mégis megérhet egy pillantást. Ugyanis áramlatokként mutatja a világ összes migrációját 2010 és 2015 között (1 sárga pont = 1000 ember), és amennyiben rákattintunk egy országra (mondjuk Magyarországra), akkor az adatok csak erre vonatkoztatva jelennek meg, tehát egyszerűen megnézhetjük, hogy honnét érkeznek hozzánk; illetve tőlünk hová migrálnak az emberek. A piros azt jelenti, hogy a "migrációmérleg" negatív; míg a kék a népességgyarapodást. Szintén egy kattintással a számszerű adatokat is lekérdezhetjük: a mi esetünkben a "net migráció": -30665, vagyis összességében ennyivel lettünk az elvándorlás miatt kevesebben. Összehasonlításképpen: ugyanez mind Lengyelország, mind Ukrajna esetében több mint 300 ezres csökkenést jelent, míg Spanyolország esetén ennek majdnem a dupláját. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://metrocosm.com/global-immigration-map/

 migracioterkep.jpg

migracioterkep-magyar.jpg

Egy kis történelem: Brexit előtt Amexit

unitedstates_flag.pngAz Amexit azt jelenti, hogy 1776. július 4-én Nagy-Britanniától elszakadtak akkori amerikai gyarmatai. A gazdasági következmények pedig több, mint kellemetlenek voltak: mind a brit export, mind az import visszaesett, és a háború hatására az államadósság majdnem másfélszeresére nőtt. Az alábbi ábra a részvényindex (barna) és a hosszú lejáratú államkötvények hozamának (kék) változásait mutatja a különböző, a függetlenséggel kapcsolatos eseményeket is (mint amilyen a bostoni teadélután vagy éppen a háború vége) jelölve közben. Természetesen ne feledjük, hogy a történeti példák mindig csak példák, és nem azonosságok - de azért így is érdekes. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-0

amexit.png

 

Gyűlöletcsoportok az USA-ban

killer-icon.png2015-ben az Amerikai Egyesült Államokban legalább 892 gyűlöletcsoport működött, míg egy évvel korábban "csak" 784 (2011-ben viszont még többen voltak). Ezek csoportok a legkülönbözőbb "szempontok" szerint jelölik ki gyűlölködésük célpontjait a vallástól és a szexuális orientáción keresztül az etnikai hovatartozásig bezárólag, és ha minden igaz, akkor jeleleg is legrégebbi gyűlöletcsoport a legnagyobb: a Ku Klux Klannak összesen 5 - 8 ezer tagja lehet.Ugyanekkor előtörőben vannak a leszbikusokkal, homoszexuálisokkal, transzgenderrel szemben gyűlölködők, míg a neonácik a jelek szerint egyre inkább visszaszorulnak. Részletekért kattintson az alábbi térképre.

https://knoema.com/infographics/cuonvic/active-hate-groups-in-the-united-states-in-2003-2015

hate_groups_in_the_us.jpg

süti beállítások módosítása