szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Migráció: a világ 2014-ben

2015. június 26. - zoltan galantai phd

immigrant-s.jpgBár jelenleg nálunk is forró téma a migráció - és ennek megfelelően sokat is foglalkozunk vele, miként a New York Times alábbi tréképén látható, a menekültek túlnyomó része csak a legközelebbi országig jut el (amely sokszor szintén szegény); a szíriaiak elsődleges célországai pedig leginkább Törökország, Libanon, Irak. Az ENSZ jelenleg 60 millió menekültet tart nyilván; közülük mintegy 14 millió 2014-ben kelt útra. Kattintson az alábbi képre további részletekért.

http://www.nytimes.com/interactive/2015/06/21/world/map-flow-desperate-migration-refugee-crisis.html

 

world-migracio-global.jpg

A Dolgok Internetje (IoT)

 

Ez a piac (ahol amúgy már nem az emberek, hanem a dolgok kapcsolódnak az internetre nagyjából a karóráig és a hűtőszekrényig bezárólag) 2013-ban 1,9 trillió dolláros volt; 2020-ban pedig várhatóan 7,1 trillió dolláros lesz. Ez minden bizonnyal különböző (de minden bizonnyal jelentős) mértékben hatással lesz a biztonságtechnikától a mobilkommunikáción keresztül a big datáig bezárólag mindenre. Részletekért kattintson az alábbi képre.

 http://www.dailyinfographic.com/internet-of-things-insights-through-the-tech-lens-that-matters-infographic

internet-of-things.jpg

 

 

 

A Négy Nagy: könyvvizsgáló cégek

accounting_color.pngA könyvvizsgáló business nem kevesebb, mint 85 százaléka tartozik hozzájuk, és a Négy Nagyból még a legkisebb is nagyobb, mint az őt követő 15 összesen. Az alábbiakról van szó: Deloitte LLP, KPMG, PwC, Ernst and Young. Részletekért kattintson az alábbi képre.

 http://www.big4accountingfirms.org/infographics/big-4-infographic/

big-four.jpg

Ahol az emberiség több, mint fele él

earth.jpgAz alábbi kép annyira egyszerű és egyértelmű, hogy nincs sok magyarázni való rajta, bár persze eléggé elgondolkoztató (2013-ból származik amúgy, és a Washington Post azon 40 térkép között említette, melyet mindenkinek ismernie kellene, noha az iskolában nem tanítják). Kattintson az alábbi képre nagyításért.

https://img.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://img.washingtonpost.com/blogs/worldviews/files/2013/08/population-map.jpg&w=1484

ahol-tobben-laknak.jpg

 

 

Apák napja

father.gifAz apák napja a múlt század eleje óta létezik, és többé-kevésbé júniusban szokott lenni, bár Romániában például május második, míg Tongán a harmadik vasárnapra esik de pl. Dániában mindig június 5-én van. Nálunk pedig most június 21-e (június harmadik vasárnapja), akárcsak az USA-ban, ahol pl. egy átlagos anyák napi több, mint 70, addig egy apák napi ajándék 40 dollár körül mozog. De persze nem ez a lényeg... AZ amerikai apák napjával kapcsolatban további részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.infographicsarchive.com/events/happy-fathers-day/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfographicsArchive+%28Infographics+Archive%29

apanap.jpg

süti beállítások módosítása