szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Az európai népesség növekedése/fogyása: interaktív térkép

2015. július 03. - zoltan galantai phd

pregnant.jpgPersze sok olyan térkép van, amely azt mutatja meg, hogy mely területeken/régiókban fogy, és hol növekszik a népesség. Ez azonban egészen meghökkentő részletességgel teszi: Magyarországra ráközelítve például lekérdezhetjük akár még azt is, hogy mi helyzet Dánszentmiklóson (nő) és a mellette lévő Pusztavacson (csökken). Ami pedig Európa összképét illeti, ez mintha nagyjából két régióra oszlana: Németországtól keletre és délre egyre kevesebben élnek (olyan, vegyes képet mutató országokkal együtt is, mint Cseh- vagy Lengyelország), nyugatra pedig inkább többen. A kék értelemszerűen a csökkenést, a narancssárga a növekedést jelenti. Kattintson az alábbi képre az interaktív részletekért.

http://interaktiv.morgenpost.de/europakarte/#5/47.190/18.545/en

europa-nepessege.jpg

 

A nagy big data üzlet

big-data_icon.jpgAz utóbbi idők egyik "buzz word"-je a big data -  meg persze jóval több is annál, mert valóban egyre fontosabbá válik minden területen, és az üzleti vonatkozásai is egyre komolyabbak. Jelenleg az adatok közel felét használják "csutomer analitycs"-re; több, mint egyharmadát kockázatelemzére; és a negyedét egy-egy kampány optimalizálására. És persze mindenhonnét bányásznak adatokat a log file-októl az emailen és a twitteren keresztül a képekig meg a videókig bezárólag, És így tovább. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://philipemmanuele.com/the-value-of-big-data-infographic/

 big-data-uzlet.jpg

Az atlanti rabszolgakereskedelem két percben

slave.jpgTöbb, mint háromszáz év két perc alatt: a Slate magazin animációja pontosan 20,518 rabszolgaszállító hajó adatai alapján készült, és miként jól megfigyelhető rajta, miközben mindenki pontosan tisztában van azzal, hogy a mai USA területére is hurcoltak be rabszolgákat, ide alig tizede annyi érkezett, mint a karibi térségbe vagy éppen Brazíliába. Az idővonalra kattintva tudjuk beállítani, hogy melyik időszak animálódjon. Kattintson az alábbi képre a részletekért.

http://www.slate.com/articles/life/the_history_of_american_slavery/2015/06/animated_interactive_of_the_history_of_the_atlantic_slave_trade.html

slavery-map.jpg

 

Adósságóra

adossag-earth.jpgAz adósságóra azt mutatja meg, hogy egy adott pillanatban egy adott országnak mennyi adóssága van.Lekérdezhetjük például Görögországot (ami ma kiemelt fontosságú témának számít) vagy éppen Magyarországot is; illetve, ha ahhoz van kedvünk, azt is figyelemmel kísérhetjük, hogy miként nő másodpercről másodpercre a világ adóssága. Kattintson az alábbi képre (amint a 2015. június 30-i, helyi idő szerint valamivel reggel fél 8 előtti adat látható) az interaktív adósságóra eléréséhez (amely egyébként időnként azt is kiírja, hogy azóta eltelt másodpercekben, hogy elkezdtük nézni az adósság-órát, mennyit növekedett a végeredmény).

http://www.nationaldebtclocks.org/

adossag-ora.jpg

Hogyan viselkedjünk a világban, avagy: üzleti etikett

businessman-silhouette.jpgA különböző kultúrákban különböző előírások léteznek arra vonatkozóan, hogy miként szólíthatjuk tárgyaló partnerünket (vezeték- vagy keresztnevén; elé kell-e tenni, hogy "hölgy" vagy "úr" stb.); félbeszakíthatjuk-e a másikat; olvasnunk kell-e a sorok között vagy sem; egy vagy két kézzel fogva adjuk át a névjegykártyánkat, és így tovább. Az alábbi összefoglaló nyilván nem helyettesíti a célország szokásainak alapos ismeretét, de arra mindenképpen jó, hogy megmutassa: ahhoz, hogy mi udvariatlanság és mi nem, olykor teljesen máshogy viszonyulnak a világ egy másik pontján. A részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.coolinfographics.com/blog/2015/6/25/business-etiquette-around-the-world.html

business_etikett.jpg

süti beállítások módosítása