szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Rainbow Európa besorolás - 2015

2015. július 11. - zoltan galantai phd

pride-logo.jpgEz az ábra azt mutatja, hogy Európópa egyes országaiban a melegekhez való viszonyulás hogyan/mennyire változott meg az utóbbi egy évben. Magyarország például (Spanyolországhoz hasonlóan) rontott valamennyit a pozícióján; Oroszország egy keveset javított. Tehát most a százalékos skálán, ahol a 100 a legjobb, az oroszok 8 százalékon állnak; mi 50; a spanyolok pedig 69 százalékon. A részletes térkép itt található.

Ha pedig további adatokra kíváncsi,kattintson az alábbi képre vagy erre a linkre http://www.ilga-europe.org/resources/rainbow-europe/2015

rainbow-infographic2015.png

 

 

 

 

Bevándorlók: Magyarországra

refugee-boy.jpgMagyarország Európán belül vezet az egyfőre eső menedékkérők számát tekintve, írja az Economist. 2014-hez képest ugrászerű volt a növekedés. Ausztriában is jelentős, de ennél azért jóval enyhébb a megugrás, és Svédország az, ahol még csökkent is menedékkérők száma (akik a lakossághoz viszonyítva kevesebb, mint harmadannyian vannak, mint nálunk, miközben a svédek ezzel is a második helyen állnak mögöttünk). Ami nem jelenti azt, hogy a bevándorlás kizárólag vagy első sorban európai vagy éppen magyar probléma lenne: korábbi bejegyzés a migrációról: itt.

Részletekért kattintson az alábbi képre: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/07/daily-chart-3

magyarorszag-menekultek.jpg

Így szavaztak a görögök a NEM-re: interaktív térkép

euro.jpg61,31 százalék a nemre: ez pontosan 3 558 450 szavazatot jelent, míg az igenre 2 245 537 jutott. A Guardian által összeállított interaktív térképből az is kiderül, hogy mennyi volt Korinthoszban, Attikában vagy éppen Árkádiában az arány (érdekes módon mindenütt a nemmel szavazók votlak többségben): kattintson az alábbi képre az interaktív részletekért.

http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2015/jul/05/live-results-greek-referendum

gorog-szavazas.jpg

 

Földrészek és országok: valójában mekkora?

earth-icon.jpgAzt, hogy mekkorának látszik egy térképen; illetve mekkora a valóságban, nagymértékben befolyásolja, hogy egy gömböt nem lehet (és így a Föld felszínét sem) síkban torzulásmentesen kiteríteni, tehát választanunk kell a szög- és területtartó megoldás között. Mivel pedig a navigációhoz az előbbi fontosabb, például a Mercator-féle vetület is szögtartó – az alábbi, interaktív alkalmazáson viszont a két bal oldali gömböt forgatva „élőben” tudjuk összehasonlítani, mondjuk, Brazíliát és Európát. A végeredmény kimondottan elgondolkozató tud lenni; kattintson az alábbi képre az interaktív felületre való eljutáshoz.

http://bl.ocks.org/zanarmstrong/raw/caa2da1ea1558cdc3357/#scale=527¢er0=-56.44,-17.1¢er1=6.07833,53.2052

crp-earth-aranyaok.jpg

Mobil- és internetsebesség Ázsiában

cell-phone.jpgMiközben - nem különösebben meglepő módon - a "legszélesebb sávú" internetet az olyan országok kínálják Ázsiában, mint Szingapúr, Hongkong és Japán, a mobil adatforgalom sebességében nem ők állnak az élen, hanem az olyanok, mint Új-Zéland, Kína és Tajvan. És különben is hatalmas különbségek lehetnek az egyes országok között: Szingapúrban 118,8 MB/másodperc a letöltési sebesség, míg a Fülöp-szigeteken 3,6 MB. Kattintson az alábbi képre a részletekért.

http://www.infographicportal.com/asias-mobile-and-broadband-internet-speeds/

scr-asian-internet-2.jpg

 

Magyarország demokrácia-indexe: 2006 - 2014

crowd.gifMivel az utóbbi időben sokat lehetett hallani arról, hogy a Freedom House demokratikusságát tekintve "leminősítette" Magyarországot, összehasonlításként érdemes megnézni más demokrácia-értékeléseket is - például azt, amit az Economist Intelligence Unit évente kiad. Ebből az derül ki, hogy 2006 óta (vagyis azóta, hogy rendelkezésünkre állnak adatok) évről évre rosszabbul teljesítünk, és a "flawed" (kb. hibás, tökéletlen) demokrácia kategóriájába tartozván  persze nem vagyunk egy súlycsoportban pl. Norvégiával (a legjobbakba jelenleg 24 ország tartozik, 8  és 10 közötti pontszámmal, ahol persze minél nagyobb = annál jobb). Viszont - szerencsére - nem tartozunk a"hibrid rezsimek" (39 ország 4 és 5,9 közötti pontszámokkal); vagy ami még rosszabb lenne: az autoriter társadalmak közé sem (52 ország). További részletek itt: http://knoema.com/GDI2015JAN/democracy-index-2014

magyarroszag-demokracia-index-2014.jpg

süti beállítások módosítása