szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Ki festette a legdrágább képet?

2015. július 24. - zoltan galantai phd

paletta.jpgMármint azt, amit a II. Világháború óta a legdrágábban: 300 millió dollárért adtak el, és most Katarban található? Az alábbi top tízes listán Rothko No. 6 című képe van a 3.helyen: 186 millió dollárt fizettek érte 2014-ben, és ez Pollock festménye (5. hely, 140 millió dollár, jelenleg orosz tulajdonban) mellett a másik nonfiguratív alkotás. De persze van a listán   Van Gogh, Picasso, Cezanne és Klimt is. Részletekért kattintson az alábbi képre (amin persze megtalálja a legdrágább kép címét és alkotójának nevét is).

http://www.infographicportal.com/expensive-paintings/

festmenyek.jpg

Atomenergia-nagyhatalmak

atom.jpgJelenleg a világ elektromos energiájának egytizede atomreaktorokból származik, és miközben olyan atomenergia-termelők, mint Német- és Franciaország, egyre inkább visszavesznek a programból, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) szerint az atomenergiának fontos szerepe van/lehet a károsanyag kibocsájtás csökkentésében. Amúgy pedig az atomenergiát tekintve az első helyen az USA; a második helyen Kína (amely tervezett, összesen 49 reaktorából 28 még nem készült el); a harmadikon Japán áll, míg Francia- a negyedik és Oroszország az ötödik. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.popsci.com/article/science/shift-nuclear-powers-infographic

atomenergia.jpg

Ugyan, kit érdekelt a görög válság?

modern_euro_o.jpgA Google interaktív térképén azt lehet megnézni, hogy honnét érkeztek keresések a "Görögország" témára a június 29. és július 6-i héten. Az eredmény pedig első ránézésre eléggé elgondolkodtató; másrészt viszont hiba lenne egyenlőség jelet tenni a Google-ön lefuttatott keresések és aközött, hogy az adott ország (térség) érdeklődött-e a téma iránt, hiszen az internet-hozzáférés és az is befolyásolhatja az eredményt, ha más search engine-t használnak . Meg persze az is, hogy mekkora a térkép felbontása. Az alábbi oldalon mindenesetre azt is megnézhetjük, hogy mik voltak a legnépszerűbb kereső szavak; illetve,hogy az időben előre haladva miként változott az érdeklődés a téma iránt.

Részletekért kattintson az alábbi képre. https://www.google.com/trends/story/US_cu_0z8xAU4BAACsvM_en

Maga a térkép itt érhető el:

https://googledataorg.cartodb.com/u/googledata/viz/cf9d50ba-24fe-11e5-ae83-42010a14cb63/public_map

google-greek-valsag.jpg

 

 

 

Ha az egész emberiséget bezsúfolnánk egy városba... 2.

cube.jpgHa olyan szorosan egymás mellé állítanánk őket, hogy összeér a válluk (immár több, mint 7 milliárd emberrel számolva), akkor mindenki elférne egy kevesebb, mint 30 km élű négyzetben (és ha minden igaz, akkor amennyiben még inkább összezsúfolnánk őket, akkor bőven elég lenne egy bőven kevesebb, mint 2 mérföld oldalélű kocka is, ami tényleg nem valami nagy:-). Ha pedig városokban gondolkodunk, szorosan összeérő testekkel számolva mindenkit be tudnánk zsúfolni New York területére is. És mivel ugye New York ugyan több, mint 1200 négyzet km, ám ebből több, mint 400 km vízfelület, ezért már nem is vagyunk olyan messze Budapest 525 négyzet km-étől. Nagyításért kattintson a képre.

population-new-york.jpgKapcsolódó bejegyzés: Ha az egész emberiséget bezsúfolnánk egy városba... 1.

A Porsce 911 ötven éve

porsche_jpg.jpgA Porsce az egyik legismertebb sportautó, és az alábbi infografika végigveszi a történetét kezdve azon, hogy mikor mennyi volt a csúcssebessége (1964-ben 130, ötven évvel később 196 km/óra, de meglehetősen rendszeresen voltak visszaesések is: pl. 1965-ben 116, vagy pl. az 1983-as 176 km/óra végsebességhez képest egy évvel később "csak" 152). És befejezve azon, hogy mikor mennyibe került (itt is komoly hullámzások voltak: míg 1995-ben majdnem 112 ezer, 1996-ban "csak" 43,5 ezer dollárba). És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mikor hány másodperc alatt gyorsult százra; vagy éppen, hogy melyik évben hány példányt gyártottak belőle. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.infographicsarchive.com/tech-and-gadgets/50-years-of-the-porsche-911/

 porsche-50.jpg

süti beállítások módosítása