szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Mennyire szeretjük az idegeneket?

2015. július 31. - zoltan galantai phd

turista.jpgAz alábbi térkép országokra lebontva mutatja a választ a World Economic Forum felmérése alapján, és az eredmény eléggé meglepő. A legvendégszeretőbbek: Izland, Új-Zéland és Marokkó, a legkevésbé az Bolívia, Venezuela és Oroszország. És miközben például Írország, Ausztrália vagy Thaiföld is kedveli a hozzá látogatókat (Nyugat-Afrika egy részével együtt), a Közel-Kelet, Kelet-Európa és Kína meg Dél-Korea nem. Magyarország pedig olyan inkább nem barátságos álláspontra helyezkedik... Furcsa módon a mögött, hogy egy adott ország hogyan viszonyul a kívülről érkezőkhöz, nem található valamiféle "nagy magyarázat", amely segítene megérteni, hogy miért: az eredmény nem korrelál pl. a GDP-vel vagy az oda látogatók számával. Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/03/21/a-fascinating-map-of-countries-color-coded-by-their-openness-to-foreigners/

turizmus-terkep.jpg

 

 

Hol mennyibe kerül egy tankolás?

olajkut.jpgAz alábbi térkép azt mutatja meg három dimenzióban, hogy a világ melyik részén mennyit kellett fizetni egy adag benzinért dollárban 2012-ben. Vagyis nem vásárlóerőre átszámítva, de de az adatok (arányok) így is nagyon tanulságosak,és ha az árak változtak is azóta, az arányok feltehetően nem sokat. Mindenesetre Magyarország ebből a szempontból sem tartozik a világ legolcsóbb országai közé (ahogy elnézem a térképet, valószínűleg nem is szeretnék olyan helyen élni, ahol nagyon olcsó a tankolás), az európai országok pedig általában véve is kiugranak, míg pl. a volt Szovjetunió területén olcsóbb az üzemanyag. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://blog.caranddriver.com/global-gouging-a-survey-of-fuel-prices-around-the-world/

olajarak.jpg

Híres képzeletbeli oktatási intézmények

school.jpgElsőnek természetese ott van Roxfort (teljes nevén Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola, amúgy pedig angolul: Hogwarts). Amúgy az alábbi felsorolásban minden iskolához van egy idézet is). És persze akadnak, olyan, a "magas irodalomhoz" tartozó könyvek is, mint a Ne engedj el (Kauzo Ishigurotól) vagy éppen a Charlotte Bronte által írt Jan Eyreből a Loowod Intézet és a Zabhegyezőből a Pencey. Itt pedig a Wikipedia gyűjti a képzeletbeli iskolákat, de mindenki kiegészítheti a listát a saját olvasmányélményei alapján is. A részletekért kattintson az alábbi képre.

http://electricliterature.com/infographic-famous-fictional-schools-from-hogwarts-to-sunnyvale/

 school-ficiton1.jpg

Kétszáz dolog, hogy előre kerüljünk a Google-ban

google_logo.pngMármint az úgynevezett Google Ranking-ben: egy ilyen lista nem csupán érdekes tud lenni, de hasznos is, ha számít, hogy hanyadikak vagyunk a találatok között (márpedig számítani szokott). Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy ha nem mobilbarát a web lapunk/site-unk, akkor a Google automatikusan hátrasorolja a találati listában (az erre való átállást szokás "mobilgeddonnak" is nevezni). De van számtalan egyéb apró vagy kevésbé apró tényező is, amit érdemes észben tartani az olyanokon kezdve, hogy nem mindegy, hogy mióta van használatban az adott domain név (minél régebben, annál jobb, mert annál megbízhatóbbnak tűnik a Google számára) addig bezárólag, hogy bár a kereső óriás szereti az új lapokat, mert azok új tartalmat is jelentenek, még jobban szereti a rendszeresen frissített régi lapokat. Kattintson az alábbi képre a részletekért.

http://allinfographics.org/complete-list-googles-200-ranking-factors/

 google-seo.jpg

 

Beletartozol a globális középosztályba?

analitics.jpgNos, ezt könnyű eldönteni: a Pew Research Center oldalán az ember bepötyögi, hogy hol él (mármint, hogy Magyarországon), és hogy egy főre lebontva mennyit keres (forintban és havonta), és már meg is kapta a választ. Ami szinte biztosan az lesz, hogy igen: az a jövedelem, amit mi feltehetően kevésnek érzünk, még mindig elég ahhoz, hogy a közép- vagy felsőközép-mezőnybe tartozzunk vele (én a próbához a havi 110 ezer ft-ot választottam). 2011-ban egyébként az emberiség 16 százaléka volt szegény; 56 százalék alacsony jövedelmű; 13 százalék tartozott a közepes, míg további 9 százalék a felső-közép kategóriába, és 7 százalék minősült magas jövedelműnek. Kattintson az alábbi képre az interaktív kalkulátor kipróbálásához.

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/07/16/are-you-in-the-global-middle-class-find-out-with-our-income-calculator/

jovedelem.jpg

süti beállítások módosítása