szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Kerítések bolygója

2015. augusztus 29. - zoltan galantai phd

wire-fence.jpgEurópán belül természetesen nem csak nálunk volt, van, vagy lesz kerítés a menekültek megállítására (miként az első térképen is látszik). És ismét csak természetesen ezek mellett is jó néhány van a világon: az embernek feltehetően az USA - Mexikó határszakasz jut először az eszébe; azt viszont talán kevésbé tudjuk, hogy Marokkó például több, mint 2700 km hosszú kerítést húzott fel az ún. Polisario gerillák ellen. És persze ott van az indiai kerítés a terroristák, csempészek stb. kívül tartására 3300 km hosszan - és így tovább (ld. a második térképet). Részletekért kattintson az alábbi képekre.

Kerítések Európában:

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/28/map-the-walls-europe-is-building-to-keep-people-out/

fortress-europa.jpg

Kerítések világszerte:

http://www.globalresearch.ca/walls-of-shame-the-world-of-walls-security-zones-and-electrified-fences/5332750

walls.jpg

Három percre a világvégétől?

atomic-clock-3-minutes.jpgAkár még az is lehet, hogy igen, bár egy példa nélkül álló esemény bekövetkeztének valószínűségét igencsak problémás megbecsülni, és így a Bulletin of the Atomic Scientists előrejelzése is inkább figyelmeztetés, semmint bizonyosság. Jelenleg szerintük három dolog a legkritikusabb: a felmelegedés lehetséges következményei; a túlméretezett atomfegyver-arzenál és a nukeláris fegyverek modernizálása. Az eredmény pedig az, hogy azon az ítéletnap-órán, amely azt mutatja, hogy hány perc van a világvégéig, mindössze két alkalommal volt a mutató ugyanilyen közel az éjfélhez; és csupán egyszer volt 2 percnyire. Az pedig mindenképpen elgondolkoztató, hogy bár az atomfegyvereket hajlamoasak vagyunk afféle hidegháborús maradványoknak tekinteni, valójában, miként ebben a blogban is szó volt már róla, számukat és veszélyességüket tekintve korántsem azok.

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

doomsday-clock-small.jpg

interaktív részletek:

http://thebulletin.org/doomsday-dashboard

doomsday.jpg

Ahol nincs kivel házasodni

man-woman.jpgEgyes helyeken nincs elég férfi vagy nő, aminek persze az a következménye, hogy az egyik nem képviselőiből jó néhányan nem találnak párt maguknak. Az már legalább a 90-es évek óta tudott, hogy Ázsia bizonyos részein "nőhiány" van, és pl. Kínában több, mint 106, míg Indiában több, mint 107 férfira jut 100 nő, de az alábbi interaktív térképről az is kiderül, hogy Szaúdi-Arábiában az arány több, mint 130 (!) férfi 100 nőhöz képest. Izlandon viszont gyakorlatilag teljesen kiegyensúlyozott a nemek aránya, míg az USA-ban valamivel több, mint 98 férfira jut 100 nő. Érdekes módon a szub-szaharai Afrika dél felé eső részére az jellemző, hogy a nők vannak egy kicsivel többen, míg az északi részeken a férfiak. Részletekeért kattintson az alábbi interaktív térképre.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/19/see-where-women-outnumber-men-around-the-world-and-why/

owmen-men-arany.jpg

 

Mennyit ér az útleveled?

passport-icon.jpgAttól függ, hogy milyen. Aki finn, svéd vagy angol útlevéllel van felszerelve, az nem kevesebb, mint 173 országot kereshet fel különösebb nehézségek nélkül - egy afganisztáni útlevél viszont mindössze 28 országra jó. Egy osztráké pedig 168, míg a miénk 157 országba (amivel megelőztük a többi szomszéd országunkat). A schengeni övezeten belül pedig (ami útlevél szempontjából sajátos képződmény) a dolgok jelenlegi állása szerint szabadon utazhatunk. Nagyításért kattintson az alábbi térképre.

http://awesome.good.is/infographics/how-powerful-is-your-passport/516

passport.jpg

 

Mik a legnépszerűbb nagy autómárkák a Google szerint?

automarka.jpgEzek a térképek azt mutatják meg, hogy a Föld melyik részén melyik autómárkára keresnek rá a legtöbbször az emberek. A Toyota pl. egyaránt népszerű az USA-ban és Kínában, míg az európai ízlés néhány más mellett talán a BMW felé látszik hajlani (miként Magyarországon is). De mint ahogy nálunk sem BMW-ből fut a legtöbb az utakon, általában véve is hiba lenne  túlságosan messzire menő következtetéseket levonni abból, hogy melyik nagy autómárka áll a keresések első helyén. További térképekért kattintson az alábbi linkre; nagyításhoz kattintson az alábbi képekre.

http://www.topspeed.com/cars/car-news/the-world-s-most-searched-car-brands-infographic-ar170339/picture638647.html

A nagyvilágban...

carmap.jpg

...és Európában

carmap-eu.jpg

Hány menekült hal meg út közben?

refugee-boy.jpgA Missing MIgrants Project azt próbálja nyilvántartani, hogy a menekültek közül hányan halnak meg/tűnnek el. Durva közelítéssel: az útnak indulók valamivel kevesebb, mint 1 százaléka soha nem éri el a célját: idén eddig 255 152-ből 2365-en haltak meg (tavaly egész évben 1779), és a legtöbb áldozatot az ún. Central Med route (mint tengeri út) szedi. Nagyításért kattintson az alábbi képekre.

http://missingmigrants.iom.int/mediterranean-update-20-august-2015

iom_mediterranean_update.jpg

 

kapcsolódó blogbejegyzéssek:

Bevándorlók: Magyarországra

Migráció: a világ 2014-ben

 

 

süti beállítások módosítása