szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Nők EU-s parlamentekben: amiben az utolsók vagyunk

2015. szeptember 25. - zoltan galantai phd

no.jpgÖsszességében ha valaki az EU-ban parlamenti tag, akkor ezt 71%-os valószínűséggel férfiként teszi. Amúgy Svédországban a legjobb az arány: ott ötből valamivel több mint ketten nők a parlamentben, és innentől nagyjából egyenletesen megy lefelé. Az EU-s átlag 30 % körül van - mi pedig a lista legvégén vagyunk - miként az alábbi ábrán is látható - nagyításért kattintson rá.

http://www.statista.com/chart/3797/the-eu-parliaments-with-the-most-female-participation/

parliament.jpg

Az interaktív térkép eléréséhez kattintson az alábbi képre.

http://data.worldbank.org/indicator/SG.GEN.PARL.ZS/countries?display=map

nok-parlamanetben-terkep.png

 

Meddig élsz egészségesen?

old-man.jpgAz utóbbi időben általában (Botswana, Belorusszia, Paraguay és néhány más kivételtől eltekintve) a világon mindenütt nőtt az emberek várható élettartama - ez azonban nem jelenti azt, hogy az utolsó éveiket egészségesen élnék le. Sőt. Az alábbi interaktív ábra azt mutatja meg, hogy mekkora különbség van az egyes országokban a várható élettartam és az egészségesen töltött évek között. Ez a különbség egyébként a legnagyobb Svájcban (majdnem 13 év) és a legkisebb Pápua Új-Guineában (6 év), míg egy átlagos magyar állampolgár várhatóan 75,8 évig fog élni - és ebből ismét csak átlagosan 66,2 éves koráig lesz egészséges (amivel persze valamivel jobbak vagyunk a világátlagnál). Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/09/19/these-charts-show-how-much-of-your-life-you-will-spend-being-sick/

egeszsegesen_elni.png

Gini-index, avagy társadalmi egyenlőtlenség: nálunk viszonylag kicsi

bag-of-money.pngA Gini-index azt méri, hogy mekkora a társadalmi egyenlőtlenség egy országon belül - leginkább a jövedelem- és vagyoneloszlás egyenlőtlenségeit tekintve. A KSH által 2014-ben közzétett ábra azt mutatja, hogy Magyarország ebből a szempontból jobb az EU-s átlagnál, ami 30,5, míg a miénk csak 28 (és persze minél kisebb, annál jobb). Szlovákia, Szlovénia, Csehország viszont jócskán megelőz minket. Az első helyen álló Norvégia pedig 22,7-et mutat, míg az ebből a szempontból legrosszabbul teljesítő Bulgáriánál 35,4 a Gini-index. Perzsze  a Gini-index nem a jólétet méri: egy egyenletesen szegény országban is jó eredményt adna.Az alábbi kép forrása: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/hazteletszinv.pdf (12. oldal).

gini.png

 

 

Ha a legnépesebb országok kapnák a legnagyobb területűeket

globe_1.pngAz ötlet kézenfekvő, az eredmény pedig kimondottan szórakoztató: Oroszország helyére Kína kerülne (ezzel egyben európai nagyhatlommá is válva), Ausztrália Pakisztáné lenne Kanadába pedig India költözne át, míg Magyarország helyére Dánia (azt, ha valakinek van türelme hozzá, keresse ki maga a térképen, hogy mi melyik mai országot kapnánk). Az USA viszont a jelek szerint éppen jó ott, ahol most van, mert maradna (akárcsak Jemen, Brazília és Írország is).Részletek: http://yourtubenews.ning.com/forum/topics/weird-map-of-the-world-s-countries-rearranged-by-population

Nagyításért kattintson az alábbi képre:

wordmap-nagysag-populacio.jpg

 

 

22 ország, amelyet sosem támadtak meg a britek

soldier-brit.jpgA történelem foylamán a brit csapatok vagy éppen fegyveres kalóz-kereskedők a Föld országainak mintegy 90 százalékában - eufemisztikusan fogalmazva - olykor fegyveres jelenléttel is próbálták képviselni önnön érdekeiket. A számos ismert példa mellett ott van például az, amikor 1940-ben Izlandon szállt partra 745 brit katona, mert a semleges ország nem akart a Szövetségesek oldalán belépni a háborúba. Az eredmény: erőteljes izlandi tiltakozás fegyveres ellenállás nélkül. Vagy említhetnénk Vietnámot, ahol 1945 - 1946-ban harcoltak a britek a kommunisták ellen - és így tovább.

Végül a következő országok maradtak ki: Andorra, Belarusszia, Bolívia, Burundi, Csád, Elefántcsontpart, Guatemalai Köztársaság,  Kirgizisztán, Kongó, Középafrikai Köztársaság, Liechtenstein, Luxemburg, Mali, Marshall-szigetek, Monaco, Mongólia, Paraguay, Sao Tome és Principe, Svédország, Tadzsikisztán, Üzbegisztán, Vatican City.
Megjegyzés: az alábbi térképről pedig, ki tudja miért, kimaradt az egyik - de melyik is az?

http://www.telegraph.co.uk/history/9653497/British-have-invaded-nine-out-of-ten-countries-so-look-out-Luxembourg.html

britain-not-invaded.jpg

süti beállítások módosítása