szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

London szagtérképe

2015. október 02. - zoltan galantai phd

icon_smell.pngMagunktól valószínűleg nem jutna eszünkbe, hogy a szagot (na jó, szerencsés esetben illatot) és a várostérképet összekapcsoljuk, pedig a végeredmény nem csupán szórakoztató, de tanulságos is (és még egy külön site is van az "érzékszervi térképekre"). London illattérképén csakúgy helyet kaptak az állatszagok (ld. Londoni Állatkert), mint az emisszió, az ételek, a természet (fák, növények, és így tovább). A szaglást ugyan nem szoktuk ugyanolyan "teljes értékű" érzékszervnek tekinteni, mint a látást, de azért ez is ugyanúgy jelen van a mindennapjainkban, mint a vizuális élmény. És persze ha valakinek kedve lenne elkészíteni mondjuk Budapest illattérképét, akkor hajrá:-) Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://brilliantmaps.com/london-smell

london_nature_emissions_segments_v2.png

A városi illattájkép aromakereke:

urban_smellwheel.png

Bebörtönző országok

prison-hand.pngA legtöbb embert - a lakossághoz viszonyítva - az Indiai-óceánon található Seychelle-szigeteken tartják fogva: az alig 90 ezer lakos mellett 100 ezerre számítva közel 800 ül börtönben. A második helyen az USA áll - ez átszámolva több mint 2 millió embert jelent, és ezen a listán (a bebörtönzöttek abszolút száma) az első helyet foglalja el, míg Kína a második (több mint 1,6 millióval). Ami viszont, tekintve, hogy mennyivel többen élnek itt, mint az USA-ban, azt jelenti, hogy a százalékos mezőnyben csak a 126-dik (Magyarország amúgy a 80-dik). Leghátul pedig (ismét csak a 100 ezer lakoshoz viszonyított listán) olyanok találhatóak, mint a Feröer-szigetek, a Közép-Afrikai Köztársaság és San Marino. A kép természetesen nagyon árnyalt, de talán ennyiből is kiderül, hogy nincs feltétlenül közvetlen összefüggés a bebörtönzöttek száma és aközött, hogy mennyire demokratikus (vagy sem) egy adott ország. Részletekért kattintson az alábbi képre (ahol különböző szempontok szerint lekérdezni az adatokat).

http://www.prisonstudies.org/highest-to-lowest/prison_population_rate?field_region_taxonomy_tid=All

prison-10000.png 

 

Még mindig a szüleiddel élsz? Nem csodálkozom

human_rights.jpgMéghozzá azért nem, mert egy tavalyi vizsgálat szerint az EU-ban egyre inkább az a jellemző, hogy a 18 - 29 éves fiatalok nem hagyják el a szülői házat. Nálunk az adatok szerint az adott korosztály háromnegyede (!) él így, de vannak olyan országok is, ahol több mint a négyötödük -- ez az utóbbi években egyre erősödő tendencia, és minden bizonnyal számos tényező játszik benne szerepet a tanulástól a jövedelmi viszonyoktól kezdve. Részletekért és az az interaktív térképért kattintson az alábbi képekre.

http://www.theguardian.com/news/datablog/2014/mar/24/young-adults-still-living-with-parents-europe-country-breakdown

youg-adults-eu.pngyoung-adults-hungary.png

 

Szíriai menekültek egy nem létező országba

liberland-zaszlo.pngEddig majdnem tíz ezer szíriai menekült regisztrált a Liberland Köztársaság nevű, valójában nem létező országba. Ez azért nem létezik, mert egy ún. "micronation", amelyet az ENSZ egyetlen tagországa sem ismer el. Amúgy Horvátország és Szerbia között, egy vitatott hovatartozású, kevesebb mint három négyzetmérföldes területen fekszik (vagy inkább feküdne), és Vit Jedlicka cseh politikus hozta létre még 2015. áprilisában. Bárki, aki akar, "állampolgárságért" folyamodhat, az pedig más kérdés, hogy ennek az "állampolgárságnak" nincs súlya még akkor sem, ha a szíriai menekülteknek a számok alapján valamivel vonzóbbnak tűnik, mint az USA -- és sokkal vonzóbbnak, mint Kanada (ahová csupán ötöd annyian regisztráltak).

A jelenség egyébként nem egyedülálló: 2002-ig mintegy négy ezer pakisztáni menekült szeretett volna bekéredzkedni a Lars Vilks svéd művész által alapított, Ladonia nevű micronation-be.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/09/24/almost-10000-syrians-have-registered-to-live-in-a-country-that-might-not-exist/

Republic of Liberland:

liberland.jpg

 Ladonia:

ladonia-map.png

 

Melyik Volkswagenek csaltak?

vw.jpgMint az mára köztudottá vált, számos dízel VW-be speciális szoftver volt beépítve, amely bekapcsolt, ha érzékelte, hogy tesztelik a kocsit (eredmény: kisebb károsnayag-kibocsátás), és kikapcsolt normál használat esetén (eredmény: kisebb üzemanyag-fogyasztás plusz megengedhetetlenül nagy környezet-szennyezés). Az USA-ban a dolog mintegy fél millió (!) autót érint, azt egyelőre nem tudni, hogy nemzetközi viszonylatban mely modelleket/mennyit. Részletekért kattintson az alábbi linkre.

http://www.nytimes.com/interactive/2015/09/22/business/international/vw-volkswagen-emissions-explainer.html?smid=fb-nytupshot

volkswagen.png

 

 

 

 

süti beállítások módosítása