szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Slumok bolygója

2015. november 06. - zoltan galantai phd

visko.gifA slum/nyomornegyed nem új jelenség: a fogalom már a 19. század elején megjelent. Új viszont, hogy hányan laknak benne. Röviden: az abszolút számokat tekintve egyre többen, és persze első sorban az ún. fejlődő világban: 1990-ben 650 millióan éltek olyan körülmények között, ahol a legalapvetőbb feltételek (pl. iható víz) sem volt meg; tíz évvel később 760 millióan; és ez a szám 2012-re 863 millióra nőtt. A szub-szaharai Afrikában a városlakók közel kétharmada slumlakó; és vannak olyan afrikai országok is, ahol a 90 százalékuk.Ugyanakkor jó hír, hogy a fejlődő országok slumlakóinak száma abszolút mértékben nő ugyan, arányaiban viszont csökken: 1990-ben 46, ma viszont "csak" 33 százalék. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://forum.eionet.europa.eu/nrc-flis/library/consultation-countries/gmt-update-2013/gmt2-living-urban-world/gmt2-living-in-an-urban-world/2.2-urbanisation-trends

slums.png

Miét miért vetnek véget a kínai "egy gyerek" politikának?

baby.pngEz a becsélesek szerint 1979 óta kb 400 millió gyerek születésének vette elejét, miközben Kínában így is 1 milliárd 360 millióan vannak. Viszont jelenleg már a lakosság közel egyharmada 50 év feletti (mivel az "egy gyerek" politika azt jelenti, hogy a két szülőre csupán egy aktív dolgozó jut, mire ők megöregszenek, ezértaz idő előrehaladtával az elöregedő társadalom egyre nagyobb problémát jelent). Korábban aki megsértette ez "egy gyerek" előírást, az a pénzbüntetéstől a kényszerabortuszig a legkülönbözőbb retorziókra számíthatott, bár egyes tartományokban demográfiai megfontolásokból már korábban lazítottak a szabályozáson. Az alábbi ábra,mondhatni, önmagáért beszél. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.bbc.com/news/world-asia-34665539

 egyke-kinai.jpg

 

Melyek a világ legszennyezettebb levegőjű városai?

factory.jpgNéhány éve még valószínűleg azt kellett volna válaszolni, hogy kínaiak, mára viszont változott a helyzet, és jelenleg a világ legszennyezettebb levegőjű városa Delhi, de kilenc további indiai város is szerepel a negatív top listán. Ezek mellett egyébként három pakisztáni; egy iráni (Khormabad) és egy katari (Doha) is helyet kapott. Miként látható, az első tíz helyen kizárólag ázsiaiak vannak. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.statista.com/chart/3670/the-worlds-most-polluted-cities-are-in-india/

most_polluted_cities_are_in_india_n.jpg

A világ városainak levegőszennyezettségi térképe:

world-air-pollution-2014.png

A világ hajói egy térképen

ship.jpgÉs persze közel valós időben, és ismét csak persze: külön is lekérdezhetjük például az óceán kutató hajókat vagy éppen a jachtokat. De van hozzá árapály-előrejelző térkép is, amelybe belekattintva részletesebb információkat is kaphatunk - és így tovább. Aki szerette Vernét (vagy legalább életében egyszer eljátszott már egy tengeri utazás gondolatával), az minden bizonnyal élvezni fogja. Interaktív részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.sailwx.info/shiptrack/shiplocations.phtml

ship-map.jpg

 

 

Pop geopolitika: James Bond küflöldön

j-bond.jpgA népszerű geopolitika (popular geopolitics) azzal foglalkozik, hogy a filmekben, könyvebben stb. miként jelennek meg a politikát és geopolitikát is befolyásoló, népszerű elképzelések. Erre valószínűleg jó példa az az interaktív térkép, amely James Bond utazásait jeleníti meg - itt még azt is le tudjuk kérdezni, hogy az adott filmen éppen ki játszotta a brit szuperügynököt. Illetve észrevehetjük például, hogy a déli félteke egészen meghökkentően alul van reprezentálva. A jelek szerint a fontos dolgok (az egész emberiséget fenyegető veszélyekig bezárólag, mondhatnánk némi iróniával) nem ott szoktak történni. Részletekért kattintson az alábbi, interaktív térképre.

http://www.theguardian.com/travel/2015/oct/26/james-bond-travel-destinations-interactive-map

james-bond.jpg

süti beállítások módosítása