szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Megacityben élni

2015. november 13. - zoltan galantai phd

city_icon.pngAz előrejelzések szerint 2030-ra közel minden tizedik ember ún. megacityben (=több mint 10 millió lakos) fog élni - méghozzá mindössze kb. 40 megacityben. Jelenleg a mintegy 30 szupernagy város fele Ázsiában található, viszont a következő évtizedben az afrikai megacytik is előre fognak törni: Kinshasa (Kongói Demokratikus Köztársaság) az 1950-es alig 200 ezerről 20 millióra fog hízni; a nigériai Lagosban pedig 24 millióan laknak majd. Az alábbi interaktív térképen évről évre végignézhetjük, hogy miként alakul 1950 és 2030 között (várhatóan) a városiasodás (megacitysedés:-), lekérdezhetjük az egyes városok (pl. Budapest) adatait és annak változásait stb. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/node/21642053?fsrc=scn/tw/te/dc/brightlightsbigcities

megacity.jpg

megacity-budapest.jpg

 

Mennyivel idősebb a férj?

wedding.jpgAttól függ, hogy hol élsz. Az ún. ipari társadalmak nagy részében (valamint Kínában és Latin-Amerika jelentős részén is) a férfiak egy - két évvel szoktak idősebbek lenni, de Oroszországban például a nők (első házasságukban) átlagosan akár 4 évvel is fiatalabbak lehetnek. És persze vannak olyan országok is, ahol a különbség akár több, mint nyolc év (példának okáért az afrikai Nigerben). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://pbs.twimg.com/media/CRjKPBQWcAAfCbv.png:large

hazassag.jpg

Konnektorok világtérképe: amiben nincs logika

left-outlet.pngGlobalizáció ide vagy oda, ez például nem sikerült egységesíteni, tehát ha valaki külföldre megy (és mondjuk nem csak ide a szomszédba), akkor jobban teszi, ha előzetesen tájékozódik arról, hogy ott mit lehet bedugni a falba, amennyiben áramot akarunk (szerencsére a repülőtereken lehet átalakítót venni). Amúgy pedig ez az egész már csak azért is érdekes, mert a konnektortípusok elterjedése - miként az alábbi térkép is mutatja - nem esik pontosan egybe egy-egy nagyhatalom, nyelv, kultúra stb. elterjedtségével. Nagyításért kattintson az alábbi képekre.

http://bigthink.com/strange-maps/538-just-my-plug-socket-map-of-the-world

konnektorok.jpg

részletesebb tipológia: http://gearpatrol.com/2015/02/06/guide-to-plugs-and-sockets-by-country/konnektortipusok.jpg

Ahol (nem) kötelező katonának lenni

army.jpgSok helyen nem az (és például nálunk sem), de azért érhetnek minket a témával kapcsolatban meglepetések, és most nem is arra gondolok, hogy számos demokráciában Brazíliától Izraelen át Svájcig kötelező a katonai szolgálat ilyen vagy olyan formája. És nem is Indiára, ahol nem kötelező, hanem inkább Kínára, ahol elvileg ugyan kötelező (lenne), de az óriási lélekszámból kifolyólag mindig annyi önkéntes van, hogy nincs szükség nem önkéntesek behívására. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.statista.com/chart/3907/the-state-of-military-conscription-around-the-world/katonasag_n.jpg

Kiket érdekel a legkevésbé a felmelegedés?

gw.jpgMármint melyik országok lakóit? és persze az is jó kérdés, hogy a felmelegedés (vagy éghajlatváltozás, ha úgy jobban tetszik) iránti közömbösség mivel korrelál? Amire az a válasz, hogy leginkább a széndioxid-kibocsátással. A legjobban a latin-amerikaiakat, valamint az afrikaiakat foglalkoztatja a dolog: egészen pontosan a brazilokat, ugandaiakat, Burkina fasoiakat, Fülöp-szigeteiket és ghánaikat. A kínaiak mellett pedig az ausztrálok, angolok, németek, izraeliek és lengyelek izgatják a legkevésbé magukat. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/11/05/what-the-world-thinks-about-climate-change-in-7-charts/

felmelegedes.jpg

süti beállítások módosítása