szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Igen, a nők jobbak az angoltanulásban

2015. november 20. - zoltan galantai phd

nyelv.pngMéghozzá nem csak Magyarországon, de úgy általában is. Ebben a nemzetközi rangsorban mi a férfiak és nők között nagyobb (bár korántsem legnagyobb) különbségeket mutató országok közé tartozunk. A "rekordot" jelenleg Malajzia tartja (10-es skálán, akármit is jelentsen ez, majdnem 9,5 a különbség); míg az eltérő nemek különbsége Spanyolországban a legkisebb. És hogy mi a magyarázat? Például az, hogy a felmérések szerint a nők több és rugalmasabb tanulási módszert alkalmaznak (különösen gyerek/fiatal korukban), mint a férfiak.És persze az is több, mint elgondolkoztató, hogy általában minél kisebb a nemi alapú megkülönböztetés egy országban, annál közelebb esnek egymáshoz a férfiak és nők eredményei. Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://img.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://img.washingtonpost.com/blogs/worldviews/files/2015/11/2300-englishproficiency.jpg&w=1484

 nyelvtanulas.jpg

Ki kapja a legtöbb pénzügyi támogatást az USA-tól katonaságra?

army.jpgÖsszesen évi 5,9 milliárd dollárról van szó, és a támogatott top 10 országok közül mindössze kettő kapja a háromnegyedét. Az egyik Izrael (3,1 milliárd dollár); a másik Egyiptom (1,3 milliárd dollár). A harmadik helyen álló Iraknak pedig 300 millió dollár jut; és általában véve a támogatás közel kétharmadának a Közel-Kelet a címzettje, míg Európa alig 1 százalékot kap, és ebből a legnagyobb összeg (14 millió dollár) Lengyelországé. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://twitter.com/howmuch_net/status/665099734407708672?ref_src=twsrc^tfw

foreign-military-aid.jpg

A rómaiak szegényebbek voltak, mint ma bárki

money-bag.pngAz alábbi térkép azt mutatja meg, hogy még a leggazdagabb római provinciák GDP-je is milyen alacsony volt - magáról az egész Birodalom GDP-jéről nem is beszélve. Időben ilyen távolra visszamenve persze nem számítható ki pontosan az egy főre jutó jövedelem, de többé - de kevésbé jó becsléseket azért tehetünk (és Angus Maddison adatai, amiket a térkép elkészítéséhez használtak, a lehető legjobbnak számítanak). Amúgy pedig a lényeg az, hogy időszámításunk kezdetén a GDP az egész Római Birodalom esetében mindössze 570 dollár/fő lehetett - ma ugyanez a világ legszegényebb országában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban majdnem kétszáz dollárral több. Részletekért kattintson az alábbi képre.

 https://nephist.wordpress.com/2014/01/27/the-challenges-of-updating-the-contours-of-the-world-economy-1ad-today/

per-capita-gdp-in-roman-times-according-to-maddison-1990-ppp-dollars1.jpg

Ha egy-egy ország GDP-jét begyömöszölnénk egy-egy amerikai államba...

usa-flag.png... akkor az alábbi térképet kapnánk, ahol az egyes amerikai államok GDP-je értelemszerűen nagyjából ugyanakkora, mint az adott országé. Az USA legjobban teljesítő részei egyenesen a világ top 10-es gazdaságú országaival versengenek (Kalifornia nagyjából Brazíliával van egálban), de a szegényebbeknek sem igazán kell szégyenkezniük. Röviden és tömören: az USA gazdasága tényleg óriási. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3135525/Maryland-s-GDP-big-South-Africa-s-map-America-shows-individual-states-economic-activity-major-countries.html

 the_individual_states_in_america_pictured_have_economic_activity-a.jpg

London zajszennyezési térképe - hangosan

noise1.jpgA zajszennyezés a modern társadalmak egyik alapproblémája (bár már az ókori rómaiak is folyamatosan panaszkodtak az elviselhetetlen városi zaj miatt). Számos városról készült zajtérkép (amely értelemszerűen azt mutatja meg, hogy egy adott helyen mennyire dübörög a közlekedés és mennyire zavaróak az egyéb zajok). A londoni zajtérkép annyiban más, hogy egy adott pontra klikkelve akár meg is hallgathatjuk, hogy mit hallanánk ott, az utcán (parkban, hídon, bárhol). De készült interaktív zajtérkép egész Nagy-Britanniáról is. Az interaktív térképek eléréséhez kattintson az alábbi képekre.

London zajtérképe: http://www.emu-analytics.com/sound_map2/

london-noise.jpg

 

Nagy-Britannia zajtérképe: http://www.emu-analytics.com/sound_map/

 anglia-zajterkep.jpg

süti beállítások módosítása