szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Ki tart igényt az Antarktiszra?

2015. november 27. - zoltan galantai phd

foto_antartic.jpgHét ilyen ország van: Argentína, Ausztrália, Chile, Franciaország, Nagy-Britannia, Norvégia, Új-Zéland, és közülük három: Argentína, Chile meg Nagy-Britannia területi igényei között vannak is átfedések (a területi igényeket persze sem az USA, sem a többi, az 1959-es, ún Antarctic Treaty-t (AT) aláíró országok nagy része nem ismeri el). Amúgy egyfelől akadnak az Antarktisznak olyan részei is, amelyre még egyetlen ország sem jelentett be igény; másfelől pedig az Antarktisz az egyetlen kontinens, ahol még soha ne vívtak háborút. Az AT-hez eddig 52 ország csatlakozott (közöttük Magyarország is 1984-ben), viszont a jelenlegi, kimondottan békés helyzetet minden bizonnyal jelentős mértékben megváltoztatná, ha például kiderülne, hogy az Antarktisz komoly kőolajkészletekkel rendelkezik. Legutóbb például az vetődött fel, hogy Kína a tudományos kutatások örvén esetleg most vagy a jövőben bányászni akarna ott. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.nsf.gov/pubs/1996/nstc96rp/chii.htm

antarktisz.jpg

 a kép forrása: http://ak-hdl.buzzfed.com/static/2013-10/enhanced/webdr05/1/17/enhanced-buzz-29391-1380661371-22.jpg

 

Globális migráció 3D-ben - ahogy eddig még nem láttuk

globe_1.pngAz interaktív modell kezelése nagyon egyszerű: kiválasztjuk a menüből a minket érdeklő országot (mondjuk Magyarországot vagy Izlandot), és rákattintunk, hogy a befelé vagy a kifelé történő migrációt mutassa - aztán csak ülünk, és nézzük az animációt:-) Az adatok az ENSZ-től származnak, és 1990-es, 2010-es meg 2013-as számokon alapulnak, tehát a mostani válság nem szerepel köztük, viszont ennek ellenére is határozottan elgondolkoztató a dolgot a populációk ki- és beáramlásaként látni. Részleteket kattintson az alábbi képre.

http://coolmaps.esri.com/Migration/Trends/

migration.jpg

 

Ők figyelnek minket az interneten

spyglass.jpgÖsszesen 50 cégről van szó: hozzájuk jut el az ún. harmadik féltől származó adatok kilenctizede, és közülük is annyira kiemelkedik a Google, hogy hozzá képest az összes többi majdhogynem elhanyagolható.A Google ugyanis a top egy millió site közel 80 százalékával kapcsolatos adatokat gyűjti be (összehasonlításul: a Facebook "csak" az adatok egy harmadá)t. A nyomon követés meggátolására ugyan elvileg ott van a DNT (Do Not Track) opció a böngészőkben - kár, hogy a Twitter kivételével egyetlen, a felmérésben szereplő nagy site sem törődött vele.Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.kurzweilai.net/50-corporations-track-third-party-data-from-88-percent-of-1-million-top-websites

 web-track_1.jpg

Az ember veszélyesebb a cápára...

shark.jpg...mint a cápa az emberre. Méghozzá sokkal: 2014-ben heten haltak meg cápatámadás következtében (idén eddig nyolcan), és még a szarvasmarhák is több emberrel végeznek csak az USA-ban, mint a cápák az egész világon. És akkor a vízilovakról még nem is beszéltünk, amelyeknek tavaly közel három ezer áldozata volt Afrikában. Ehhez képest évente legalább 63 millió cápát halászunk le - de az is lehet, hogy több mint 270 milliót. Ugyanis ott van először is a Kínában nagyon kedvelt cápauszony leves (bár ma már a kínaiak kilenctizede támogatja ennek a betiltását). Meg persze a cápából (pl. cápafogból) készült emléktárgyak; a fürdő helyek biztonságossá tétele - és így tovább. Röviden: ma az ember a csúcsragadozó, nem a cápa - a tengereken is

Az alábbi térképek egyike az arányokat érzékelteti, a másik pedig az aktuális cápatámadások helyét, idejét stb. tünteti fel egy interaktív térképen - részletekért kattintson a képekre.

http://brilliantmaps.com/sharks-vs-humans/

 sharkmap.png

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z806LjoXhoC8.kZQDT4AJ3k14

sharkattack.jpg

 

Én a te korodban már...

41.pngRoppant egyszerű és szellemes ötlet: nézzük meg, hogy mások, akik ugyanannyi idősek voltak, min most mi, már mire vitték. Mivel ma Magyarországon az átlagéletkor 41 év, ezért én is ezt az életkort választottam, és megtudtam például, hogy Chaplin ekkorra már túl volt a Nagyvárosi fények c filmjén, Van Gogh pedig már megfestette a Napraforgókat. Woody Allen viszont még nem csinálta meg az Annie Hallt, és Newtonnak az egész modern fizikát megalapozó Principiája sem jelent meg. Ami - mondhatnám némi öniróniával - bizonyos reménykedésre azért okot ad:-) Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/who-old-are-you/

en-a-te-korodban.jpg

süti beállítások módosítása