szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Területi viták világa

2015. december 04. - zoltan galantai phd

globe-new.pngAz alábbi interaktív térképből leginkább az derül ki, hogy Magyarország – néhány más európai országgal együtt – inkább kivétel, mint szabály, ugyanis nekünk nincsenek területi vitáink arról, hogy mi tartozik hozzánk és mi nem (persze például Mongóliának vagy egyes afrikai országoknak sincsenek). Példának okáért sz USA-nak viszont annál inkább vannak – miként Oroszországnak, Kínának, Indiának, Ausztráliának, Spanyolországnak is. És így tovább. Ami persze nem jelenti azt, hogy a területi viták mindenütt egyformán hevesek lennének. De azért meglehetősen jellemzőek, bárhová nézzünk is. Részletekért kattintson az alábbi képre.
http://metrocosm.com/disputed-territories-map.html

 teruleti-vitak.jpg

Az USA területi vitái:

usa-teruleti-vitak.jpg

Kábítószer-világtérkép: ki, hol, mit

needle.pngValószínűleg a legtöbben nem gondolnánk, hogy a világ harmadik, legaktívabban marihuánát fogyasztó országa Új-Zéland: éppen csal le van maradva az USA mögött (14,6, illetve 14,8 százalék rendszeres marihuána-fogyasztó), míg a listavezető: Izland (18,3 százalék felnőtt kannabiszfogyasztó). Az opiátok esetén persze más a rangsor; és az alábbi interaktív térképen nem csak azt tudjuk lekérdezni, hogy hol melyik kábítószer a legnépszerűbb, hanem azt is, hogy hányan halnak meg túladagolás miatt (nálunk a hivatalos adatok szerint 9,5 ilyen halál esik 1 millió lakosra, míg Ausztriában több mint 35; az USA-ban 200 (!) körül van – és Romániában kevesebb mint 3). Interaktív részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.recoverybrands.com/drug-treatment-trends/

kabitoszerfogyasztas-vilagterkep.jpg

 

A terrorizmus (első sorban) nem európai probléma

terrorist.jpgA párizsi tragédia és a Brüsszelben a terrorizmusveszély miatt kihirdetett szükségállapotot követően az az érzésünk támadhat, hogy Európa a terrortámadások elsődleges célpontja. Elvileg persze elképzelhető, hogy a helyzet valóban változni fog, az utóbbi tíz év azonban arról szólt, hogy a legtöbb terrorista akcióra nem Európában került sor - miként az alábbi, interaktív térkép is évről évre megmutatja; illetve az alábbi linken külön térképet találunk például a Közel-Keletről vagy Afrikáról is. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://projects.oregonlive.com/terrorism/time-lapse

terrorizmus-terkep.jpg

 

Ahol nem a kőolaj az úr

coal.gifÉs nem is a földgáz. De nem azért, mert mert valami nagyon környezetbarát dolgot használnak (mondjuk napenergiát), hanem ezért ,mert az energia jelentős részét még mindig a fa, a szén, szalma stb. eltüzelésével nyerik – vagyis ún. szilárd tüzelőanyagokat használnak. Ugandában például az energia 97, Maliban a 98 százalékát, míg Kínában közel a felét és Indiában a kétharmadát ez adja, és talán mondanom sem kell, hogy leginkább erős korreláció van egy adott ország fejlettsége és aközött, hogy mi az elsődleges energiaforrás (amely – nem mellékesen – meglehetősen környezetszennyező). Az interaktív térkép használatához kattintson az alábbi képre (az interaktív verzió nem az első, hanem a második térkép).

http://www.vividmaps.com/2015/09/population-of-solid-fuels-by-country.html

solid-fuels1.jpg

 

Antibiotikum-rezisztencia Európában

orvosi-icon.pngAz antibakteriális gyógyszerek akár 20 évvel növelték meg a várható élettartamot – viszont az antibiotikum rezisztencia (amikor a kórokozó ellenáll a gyógyszernek) meglehetősen komoly gondot jelent. Az Escherichia coli például (E. coli) nagyjából mindenütt ott van (de választhatunk az alábbi interaktív ábrán más kórokozókat is), és egyes válfajai többek között hasmenést, húgy- és légúti megbetegedéseket meg tüdőgyulladást okoznak, miközben sok esetben egyre kevésbé reagálnak az antibiotikumokra. Ugyanis lényegében az történik, hogy az adott gyógyszer nem pusztítja el az összes, csak a nagyon-nagyon túlnyomó részüket, és így kitenyésztődnek az ellenálló verziók – és csak ők szaporodnak tovább. Az egyes európai országokban persze nem pontosan egyforma a helyzet. Részletekért kattinson az alábbi interaktív képre.

http://www.nesta.org.uk/blog/fight-against-antimicrobial-resistance-across-europe

antibiotiikum-rezisztencia.png

 

süti beállítások módosítása