szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Hol lesznek termőföldek 2100-ban?

2015. december 11. - zoltan galantai phd

wheat-grain.jpgElsőre úgy tűnhet, hogy összességében bizotsan jól jövünk majd ki a felmelegedésből/éghajlatváltozásból (legalábbis ami a mezőgazdaságot illeti), ugyanis a 22. század elején több termőföld fog a rendelkezésünkre állni, mint valaha. Értelemszerűen számos ma megművel terület használhatatlanná fog ugyan válni (ld. sötétbarna részek), ám a térképen zölddel jelölt részeken ma még mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területeken is élelmiszert termelhetünk majd. Viszont: ezek a részek kevésbé lesznek termékenyek, mint amiket elveszítünk. De persze az is leképzelhető, hogy ezt ellensúlyozni fogja például az, ha új, a mostaninál hatékonyabb technológiákat dolgozunk ki. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://howwegettonext.com/mapped-the-shifting-soils-of-2100-7636c8274764#.2v7cgpvo0

 termofoldek2100.jpg

Atomerőművek és földrengési zónák

volvano.pngAz alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a közel 250 működő atomerőmű közül melyik mennyire fekszik közel azokhoz a térségekhez, ahol a földrengések ki szoktak pattanni. A térképen a 4,5-nél erősebb földrengések láthatóak az 1970-es évek és 2011 között: összesen mintegy 174 ezer ilyen volt, és minél vörösebb, annál nagyobb. Egyes tektonikus lemezek is nagyon szépen kirajzolódnak; illetve jól látszik, hogy első sorban Japánban és az USA nyugati partján vannak földrengészóna-közeli atomerőművek. Aki akarja, az vethet egy pillantást a földrengések helyét gyakorlatilag élőben mutató térképre is. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://maptd.com/map/earthquake_activity_vs_nuclear_power_plants/

global-earthquake-activity-vs-nuclear-power-plant-locations.jpg

http://www.volcanodiscovery.com/earthquake-monitor.html

foldrenges-aktualis.jpg

Kik harcolnak az ISIS oldalán?

harc.jpgEgy most megjelent amerikai tanulmány szerint mintegy száz országból összesen kb 30 ez.ren csatlakoztak az ISIS-hez. Az utóbbi időben a volt szovjet tagköztársaságokból érkezők (első sorban csecsenek és dagesztániak) száma ugrott meg (300 százalékos növekedés), de megugrott tunéziaiak száma is. Az EU országaiból összesen több, mint 5 ezren érkeztek, az Észak-Amerikából viszont (a lakosság számára átszámítva) arányosan tízszer kevesebben. Részletekért kattintson az alábbi képre.
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/12/07/chart-the-number-of-foreign-fighters-in-syria-surged-in-2015/

foreign-fighters.jpg

Így szemeteltük tele a világűrt (is)

satellit.jpgRöviden: az űrkutatás megindulása óta az időnyíl irányát a Föld körül keringő űrszemét (space debris) jelöli ki: minél több év telt el a Szputnyik 1957-es pályára bocsátása óta, annál több van belőle. Az alábbi site ezen a történeten vezet végig minket megemlítve néhány olyan alkalmat is, amikor egyetlen esemény hirtelen az űrszemét számának megugrásához vezetett. Amihez azt is tegyük hozzá, hogy - a földivel ellentétben - az űrszemét esetben bizonyos értelemben öngerjesztő folyamatról van szó: ha mondjuk két üres fokozat összeütközik, és ezernyi diribdarabra törik, akkor a törmelék számának növekedése egyben azt is jelenti, hogy újabb összeütközések (és újabb törmelékek) lesznek - és így tovább. Nagyításért kattintson az alábbi képekre; magát a site-ot az alábbi címen érheti el:

http://www.rigb.org/docs/debris/

debris-kezdetek.jpgdebris-1980.jpgdebris-1990.jpgdebris-2000.jpgdebris-2015.jpg

A felmelegedés steampunk gépezete

gw.jpgEbben az interaktív ábrában nem (csak) az a lenyűgöző, amit mutat, hanem az is, ahogy. Mintha csak egy klasszikus steampunk gépezetet nézegetnék ugyanis, ahol például a széndioxid-kibocsátás növekedése az egyik műszer mutatóját mozdítja el; egy másik azt jelzi, hogy 2012-ben az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának hány százaléka származott az EU-tól, az USA-tól és Kínától (sorrendben 4,1; 5,8 és 10,7 százalék). Meg, hogy mennyi olvadt el az arktikus jégből; hogyan változik a tengerszint - és így tovább. Ha az adott műszerre klikkelünk, akkor további ábrák/szövegek segítenek a megértésben - részletekért kattintson az alábbi interaktív képre.

https://www.washingtonpost.com/graphics/national/gauging-climate-change/

felmelegedes-gepezete.jpg 

süti beállítások módosítása