szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Félretenni öreg napjainkra

2015. december 18. - zoltan galantai phd

old.pngA magyarok kb. ötöde tesz félre abból kiindulva, hogy idős korában szüksége lesz rá. És hogy mi a helyzet a világ többi részén? Az alábbi interaktív térkép azt mutatja meg az előtakarékossággal arányos nagyságot rendelve az adott részhez, hogy az emberek hol mennyire szeretnének (vagy szeretnének és tudnak) felkészülni nyugdíjas éveikre. Ennek megfelelően Afrika és Dél-Amerika meghökkentően elvékonyodott. Másfelől érdekes módon nem Németország (55 százalék), hanem Thaiföld a listavezető (majdnem 60 százalék). Amúgy ez az interaktív térkép valójában interaktív térképek kollekciója, mert a legkülönbözőbb variációknak megfelelően kérdezhetjük le az adatokat (hol mennyi bankautomata van; ki tartja pénzügyi intézménynél a pénzét; melyik ország lakosai mennyi pénzt küldenek haza – és így tovább). Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/ng-interactive/2015/nov/19/who-saves-the-least-money-financial-exclusion-around-the-world-interactive-borrowing-savings-finance?CMP=share_btn_tw

savings-for-old-age.jpg

Ezért jó a védőoltás

immunizations.pngAmikor bevezetnek egy védőoltást, akkor a megbetegedések drámaian visszaesnek - legyen bár szó kanyaróról, hepatitisz A-ról vagy himlőről stb., miként például egy, az USA tagállamairól készült interaktív ábrasor nagyon érzékletesen megmutatja (az esetek száma 100 ezer emberre lebontva). Természetesen lekérdezhetjük a konkrét adatokat is - részletekért kattintson az alábbi képre.

http://graphics.wsj.com/infectious-diseases-and-vaccines/

hepatitisza.jpg

Hol vesznek földet a külföldi szervezetek?

field.pngMármint melyik (első sorban) fejlődő országokban, a "szervezet" alatt akár kormányt, akár magáncéget stb. értve. Az alábbi interaktív infografika azt mutatja meg 66 országra és közel 35 millió hektár földre, hogy Kínától az USA-n és Franciaországon át Indiáig ki és hol vásárolt, hogy aztán élelmiszert termesszen rajta. Ehhez több, mint 400, nagy szerződést kötöttek meg 2006 óta: az angol Terra Firma Capital pl. több mint 3 millió hektárt vásárolt Ausztráliában; a kínai kormány több mint egymillió hektárt a Fülöp-Szigeteken; egy amerikai szervezet több mint félmillió hektárt Brazíliában - és így tovább (jobb oldalt a vevők listája). Interaktív részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.theguardian.com/global-development/ng-interactive/2015/feb/19/global-land-deals-where-foreign-companies-are-investing-in-the-developing-world-interactive

 foreign-land-buyer.jpg

Mennyire vagyunk depressziós nemzet?

depression.pngAz alábbi statisztika szerint szerencsére nem igazán, és ez már csak azért is fontos, mert az olyan, közismerten gyilkos betegségek, mint a szívinfarktus vagy a HIV mellett ott van a depresszió is a ranglistán. Illetve az adott betegség miatt elvesztegetett életévek ranglistáján is, és bár Kína pl. azért teljesít kiugróan jól depressziót tekintve (és azért nincsen sok depressziós betege), mert máshogy számolják az eseteket, mint mondjuk Európában, az azért megnyugtató, hogy mi erősen a lista vége felé vagyunk (hátulról a tizenegyedik). És meg a 100 ezer lakosra jutó pszichiáterek száma sem igazán rossz nálunk (l. narancssárga oszlop).  A legrosszabb helyzetben egyébként depresszió szempontjából Afganisztán van több min 20 százalék beteggel – ez kb. kétszer annyi arányait tekintve, mint a második helyre kerülő Líbia. És talán azt is érdemes észrevenni, hogy az „élmezőnyben” - Hollandia kivételével, akik a hetedikek – kizárólag fejlődő országok találhatóak. Részletekért kattintson az alábbi képrekre.

http://www.nature.com/news/mental-health-a-world-of-depression-1.16318

depression_graphic.jpg 

A vízhiány világa

tap-icon.pngA vízhiány mára az egyik legsúlyosabb és legközvetlenebbül érzékelhető környezeti problémává vált: miközben számos területet teljesen tönkretett a túlöntözés például Ázsiában, aközben egyre több embernek jelent problémát megfelelő mennyiségű vízhez jutni. Jemenben például van olyan hely, ahol bő tíz év alatt 50 méterrel kellett mélyebbre ásni a kutakat, de még így is csak a korábbi vízmennyiség kétharmadát tudják belőlük kinyerni. A jelenség persze nem korlátozódik egy vagy néhány országra, és az alábbi térkép azt mutatja meg, hogy nagyjából hol vannak a leginkább túlhasználva a vízforrások (ebből a szempontból Kína például kevésbé érintett, mint India vagy akár egyes európai országok és az USA). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.unep.org/dewa/vitalwater/article77.html

0222-waterstress-overuse-en.jpg

süti beállítások módosítása