szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Ahol a legmagasabb a személyi jövedelemadó

2016. január 08. - zoltan galantai phd

percent-icon.gifA listát Belgium vezeti (a személyi jövedelemadó akár 64 százalék is lehet), de nem sokkal lemaradva ott van mögötte Finn-, illetve Svédország is. De rajta van a top 9-es listán Aruba is (az Antillákról); vagy, hogy egy térben hozzánk közelebbi országot is említsek, Ausztria a 8 helyen áll (50százalékkal, míg az az USA az ötödik a saját, akár 56 százalékos személyi jövedelemadójával). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.infographicportal.com/countries-with-the-highest-tax-rates/

highest-tax-rates.png

 

Ki hajtott már végre hidrogénbomba-robbantást?

atomic-bomb.jpgEbből a szempontból a világ három nagy csoportra oszlik: akik nem csináltak ilyet (persze ez a túlnyomó többség); akik igen; és akikkel kapcsolatban nem minden világos. Természetesen hidrogénbomba-nagyhatalom az USA mellett Kína, valamint Nagy-Britannia és Orosz- meg Franciaország; az indiai és a pakisztáni hidrogénbombával kapcsolatban ugyanúgy folynak viták, mint az izraelivel – és legújabban az észak-koreaival kapcsolatban is. Nagyításért kattintson az alábbi térképre.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/01/06/map-the-countries-believed-to-have-tested-hydrogen-bombs/

hydrogentest.jpg

Emberölés-világtérkép

criminal.pngEbből a szempontból Monaco és Lichtenstein a legbiztonságosabbak nulla áldozattal. De például Szingapúrban, Izlandon és Japánban is majdnem nulla a valószínűsége, hogy gyilkosság áldozata leszünk – a másik véglet pedig  Venezuela és Honduras, ahol százezer emberre több mint ötven, illetve több mint 80 (!) áldozat jut. Magyarország ebből a szempontból Bosznia – Hercegovinával és Nauruval áll egy szinten (1,3 áldozat), és akár Kanada, akár Belgium is egy kicsivel rosszabbul teljesít. Az USA-ban pedig kb. háromszor valószínűbb, hogy megölnek minket, mint itthon (ami még mindig kevesebb mint a tizede mondjuk a venezuelai arányoknak – hogy Hondurasról már ne is beszéljünk). Részletekért kattintson az alábbi, interaktív térképre.

http://homicide.igarape.org.br/

homicide.jpg

Te milyen (fura) munkával szeretnél sok pénzt keresni?

jobs.jpgEgészen meghökkentő lehetőségeink vannak, ugyanis - értelemszerűen - minden terméket/szolgáltatást elő kell állítania valakinek. Tehát ha itthon, Magyarországon nem is feltétlenül, de a nagyvilágban lehetünk például szerencssüti-szöveg írók (nekem ez határozottan tetszene, és meghökkentően jól meg is fizetik). Vagy milyen lenne állateledel-tesztelőként keresni a kenyerünket (amit még jobban megfizetnek)? Vagy golflabda-búvárként? Vagy Barbie-baba ruhatervezőként? És így tovább (bár a cápatartálytisztítót néhány más, jól fizető, de nem feltétlenül vonzó munkával együtt azért meggondolnám:-)

http://www.infographicportal.com/18-weirdest-jobs/

fura-munka.jpg

 

 

Mostál kezet utána?

hand-wash.jpgHa holland vagy, akkor a mellékhelyiség felkeresése után a szó szoros értelmében kétesélyes, hogy igen vagy nem, ugyanis a hollandok alig fele mos ilyenkor automatikusan kezet. Hasonlóképpen: az olaszok 57 és a franciák alig 62 százaléka találja kézenfekvőnek a szappan és a víz használatát – az angoloknak viszont a háromnegyede. A listavezetők pedig: Bosznia -  Hercegovina 96, illetve Moldova 94 százalékkal. Magyarországról nem szól az alábbi térkép összeállításához alapul szolgáló, az európai kézmosási szokásokat összefoglaló Gallup-jelentés. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-european-countries-that-wash-their-hands-least-after-going-to-the-toilet-a6757711.html

 hand-washing-map.jpg

 

süti beállítások módosítása