szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Nekünk Brexit kell?

2016. március 11. - zoltan galantai phd

brexit.jpgNagy-Britannia esetleges kiválása felveti a kérdést, hogy az EU mennyire népszerű - mármint az EU-n belül. A válasz pedig természetesen az, hogy Nagy-Britanniában nem nagyon (éppen csak több, mint az ottaniak fele lenne a bennmaradás mellett a dolgok jelenlegi állása szerint), És Ausztriában meg Dániában sem jobb a helyzet (Svédországban pedig egy százalékkal még rosszabb is). És akkor Csehországot (45 százalék) még nem is említettük. A másik véglet: Málta, Spanyolország, Lengyelország és Litvánia: náluk 70 százalék fölötti az EU támogatottsága, míg nálunk valahol a kétharmad közelében van (egészen pontosan 61 százalék). Részletekért kattintson az alábbi térképre.

http://bigthink.com/strange-maps/brexit-a-fairytale-in-four-maps

brexit.png

Abortusz, de milyen feltételek mellett?

pregnant.pngA legtöbb országban amennyiben a nő élete veszélyben forog, úgy jóváhagyják; a második legerősebb érv pedig világszerte a nő egészségének megóvása (több mint száz országban), és mindössze 6 olyan ország van, ahol semmilyen körülmények között sem lehet szó abortuszról, miközben 70 országban veszik figyelembe a gyerekvállalás társadalmi/gazdasági következményeit is. Amúgy pedig 2013 óta több ország választott megengedőbb politikát, mint ahányan szigorítottak a szabályozáson. Nagyításért kattintson az alábbi képekre.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/03/01/the-worlds-abortion-policies-explained-in-7-charts-and-maps/

abort-valtozas.jpg

abortion3.jpg

Amihez nem kell egyetemi végzettség, hogy jól keress Angliában

miner.jpgIlyen például a részvénykereskedő (ami persze nem azonos a brókerrel),sőt, nem csak ilyen, de a legilyenebb. De jól fizet az is, ha például bányásznak megyünk el; úszó olajfúrótornyon dolgozunk, vagy éppen veszélyes hulladékok kezelésével foglalkozunk. Illetve lehetünk jól megfizetett katonai rendészek vagy újságírók is - igazából érdekes kérdés, hogy ez a lista mennyire érvényes nálunk, Magyarországon. De azért minden bizonnyal az a legbiztosabb megoldás, ha elvégzünk egy egyetemet/főiskolát - és utána még mindig dönthetünk egy olyan munka mellett, amit jól fizet, és nem kell hozzá felső fokú végzettség. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4213/the-best-paying-jobs-that-require-no-degree/

jobs_that_require_no_degree_n.jpg

Járványszimuláció - akár a mi utcánkban is

virust.pngUgyanis a Google-térképen alapul, és első lépésben megadhatjuk, hogy honnét induljon a fertőzés, majd pedig kiválaszthatjuk, hogy melyik kórházba/orvoshoz akarunk menni. És így tovább, amíg el nem fogy a vakcina; zavargások nem törnek ki és végül az egész Föld sötétségbe nem borul. Nem állítom, hogy valóban így zajlana - elvégre a spanyol nátha óta (ami ugye az I. világháború után volt) minden jelentősebb járvány kitörését meg tudtuk előzni. Azt viszont jól megmutatja, hogy - legalábbis elvileg - milyen törékeny lehet a mostani rendszer. Szóval mindenképpen érdemes kipróbálni - a szimulációhoz kattintson az alábbi képre.

http://collapse-thedivisiongame.ubi.com/en/

collapse.jpg

Az Iszlám Állam támogatottsága az iszlám országokban

terrorist.jpgAz alábbi statisztikából az derül ki, hogy Szíriában, ahol 2015-ben a legnagyobb támogatottságot élvezte, minden ötödik ember értett egyet az Iszlám Állammal, míg Törökországban a lakosok kevesebb mint 10 százaléka (az pedig más kérdés, hogy ezt valójában soknak vagy kevésnek tekintsük-e). Indonéziában, a világ legnépesebb iszlám országában ugyanez a szám 4 százalék; Egyiptomban 2 és Iránban nulla (amely, lévén teles egészében siíta, értelemszerűen szemben áll a szunnita alapú Iszlám Állammal). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4227/support-for-isis-in-muslim-countries/

isis_in_muslim_countries_n.jpg

süti beállítások módosítása