szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Az antibiotikumok kudarca

2016. április 15. - zoltan galantai phd

bacteria.pngA 20. század egyik nagy egészségügyi áttörése volt az antibiotikumok megjelenése - a 21. századra pedig kiderült, hogy a kórokozók túlságosan gyorsan rezisztenssé válnak. Háromnegyed évszázaddal a penicillin megjelenése után évi 700 ezer ember hal meg bakteriális fertőzésektől, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor 2050-ben már évi 10 millióan fognak. Eközben az új antibiotikumok előállítása drasztikusan csökken az 1970-es évek óta. Többek között (de csak többek között, nem pedig kizárólagosan) azért, mert a gyártónak jobban megéri más gyógyszereket fejleszteni, ugyanis az antibiotikumot nem szedjük hosszú időn át, és így - más gyógyszerkehez viszonyítva - keveset lehet csak eladni belőle. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://qz.com/576057/why-infectious-bacteria-are-winning/

bakterium-rezisztencia.jpg

Mennyit keres egy halott celeb?

singer.pngTermészetesen attól függ, hogy kicsoda, de adott esetben sokat. Az sem teljesen mindegy hogy mióta nem él, de nem csak ez számít: Marylin Monroe régebben (1962) halt meg, mint John Lennon, mégis közel másfélszer annyi folyt be az örököseinek 2015-ben (több mint 15 millió dollár). A legtöbb bevétel Michael Jackson nevéhez fűződik (több mint 100 millió dollár); és szerepel a top listán egy tudós is: Einstein 10 millió dollárral, vagyis majdnem annyival, mint John Lennon. Persze azt is érdemes észrevenni, hogy a mezőnyt az amerikai celebek uralják. Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4516/many-dead-celebrities-still-earn-huge-sums-of-money/

dead_celebrities.jpg

Tokelau, az online nagyhatalom

domain.jpgAvagy: ha az egyes területek akkorák lennének, mint ahány top domain név tartozik hozzájuk. Miközben alig három atollból áll, alig 10 négyzetkilométer (és még csak nem is független ország), aközben Tokelau .tk végződését többen választották, mint a világ bármely országáét. Ugyanis egyfajta freemium modellt követve a .tk top domaint bizonyos feltételek mellett ingyen adja, és jelenleg több mint 31 millióan használják. Összehasonlításként: a két másik domain név nagyhatalomnak: Kínának és Németországnak összesen alig valamivel több regisztrációja van az országnév-végződéseikre. A másik véglet az USA: a .us végződés kevesebb embernek kellett, mint a kolumbiai vagy a spanyol (na persze, az amerikaiak inkább a .com végződést kedvelik). Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.nominet.uk/mapping-the-online-world/

tokenau.jpg

Több fehér, vidéki amerikai nő hal meg

funeral.jpgBár az USA-ban is folyamatosan nő a várható élettartam, az arányokat tekintve az 1990-es évek óta egyre inkább a vidéken élő fehér, fiatal vagy középkorú nő hal meg a vele egykorú férfiakhoz, városiakhoz, illetve afroamerikaiakhoz képest. 60 éves kor körül a különbség már nem ilyen jelentős. Az okok között ott található (fiatal, fehér, vidéki nők esetében) a drog és az öngyilkosságok; illetve a szív- és a tüdőbetegségek a középkorúaknál. Az interaktív inforgrafikák eléréséhez kattintson az alábbi képek egyikére.

https://www.washingtonpost.com/graphics/national/white-death/

death-rate-american-women2.jpg

death-rate-american-women.jpg

death-rate-american-women1.jpg

 

Ahol bíznak a cégükben az emberek - és ahol nem

trust.pngTalán meglepő, De Japánban a legnagyobb a bizalmatlanság: az emberek nem kevesebb mint 60 százaléka nincs meggyőződve róla, hogy a cége jól csinálja a dolgokat. A másik véglet Mexikó: itt 89 százalék meg van róla győződve, hogy de igen. AZ USA és Kanada pedig valahol a kettő között helyezkedik el a saját 64 százalékos "bízom a cégemben" eredményével. Kínában a bizalom 79; Indiában 83; míg Németországban 62; Oroszországban pedig 48 százalék. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4272/where-do-employees-trust-their-own-companies-the-most/

ceges-bizalom.jpg

 

süti beállítások módosítása