szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

A világ legkozmopolitább városai

2016. április 22. - zoltan galantai phd

city-icon.pngBár Brüsszelben számos Eu-s központi intézmény található, és tíz lakosából hat külföldi, mégis csupán a második helyet tudta megszerezni Dubai mögött, ahol az emberek több mint négyötöde (!) máshonnét jött. A harmadik Toronto (46 százalék külföldivel); London pedig csupán a nyolcadik (és többek között Szingapúr meg Sydney is megelőzi). A következő, a listán szereplő kozmopolita európai nagyváros pedig Amszterdam, amely tizenegyedikként például Párizsnál is jobban teljesített a 2014-es adatok szerint. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4262/the-worlds-most-cosmopolitan-cities/

cosmopolitan_cities.jpg

Sajtószabadság 2016: Finnországtól Eritreáig

reporters-without-bordersi.jpgA Riporterek Határok Nélkül idei jelentése szerint az utóbbi egy évben kb. az országok kétharmadában csökkent a sajtószabadság, és ez a csökkenés durván 3,7 százalék volt. A legszabadabbtól a legkevésbé szabad felé haladva a sorrend: a nyugati világ (értelemszerűen ide számítva az USA-t és Kanadát is); Afrika; az Amerikák; Ázsia és Kelet-Európa.A leginkább Tádzsikisztán és Brunei esett vissza; míg a legjobban Finnország, Hollandia és Norvégia teljesített. Nekünk a 180-as mezőnyben a 67 hely jutott; és az utolsó helyen - még Észak-Koreánál is rosszabb teljesítményt nyújtva - Eritrea áll.Nagyításért kattintson az alábbi képekre.

 https://rsf.org/en/ranking#szabadsajto-2016-jpg.jpg

sajtoszabadsag-magyarorszag-2016.jpg

Mi lesz az USA ötvenegyedik tagállama?

usa-flag-new.pngJó kérdés: azóta, hogy 1959-ben Alaszka és Hawaii elnyerte a 49., illetve az 50. tagállam címét, egy újabb sem jött létre - márpedig az USA történetében még sosem volt ilyen hosszú szünet ebben a tekintetben. A legesélyesebbnek Puerto Rico látszik, de számításba jöhet például Washington, D.C. is, amely jelenlegi állapotában nem választhat kongresszusi képviselőt. Az alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a Google szerint az "51. tagállam" milyen országokkal együtt jelent meg az utóbbi bő évtized kereséseiben. Furcsa módon ott van közöttük Alaszka és Hawaii - meg még furcsább módon Irak és Észak-Korea is (ez utóbbiak talán azért, mert az amerikai internetezők úgy gondolták, hogy mivel az adott ország biztonsági kockázatot jelent az USA számára, ezért annektálni fogja). Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/04/daily-chart-12?fsrc=rss

usa-51th-country.png

A világ leghiúbb országa: az USA vagy Dél-Korea?

surgery.pngVagyis, ahol a legtöbb plasztikai műtétet hajtják végre. Az abszolút számokat tekintve az USA a világvezető: 2013-ban a nagyjából 20 millió szépítő műtét közel egyötödét itt hajtották végre. Brazíliára a 10; az ötödik helyen álló Spanyolországra pedig kb. 2 százalék jutott. De persze megnézhetjük azt is, hogy milyen lesz a sorrend, ha nem a műtétek számát, hanem az egy főre jutó műtétek számát vesszük figyelembe, és ekkor Dél-Korea ugrik az élre (20 műtét/1000 emberrel). Az USA a második (13) és Japán a harmadik, itt ugyanis 1000 emberből 10 veszi igénybe plasztikai sebészek szolgáltatásait. Az abszolút arányokat ábrázoló 2013-as térkép nagyításáért kattintson az alábbi képre.

http://www.businessinsider.com/here-are-the-vainest-countries-in-the-world-2015-8

plasztikai-sebeszet.png

 

A világ legértékesebb startupjai

innovation.jpgAz Uber jelenleg több mint 50 milliárd dollárt ér, és ezzel egyfelől az első a mintegy 150 különböző, 1 milliárd dollárnál értékesebb, ún unikornis között (=privát startup). Másfelől, ha így nézzük, akkor értékesebb, mint a Ford vagy GM, miközben csupán 2009-ben alapították. A tizedik helyre egyébként a SpaceX került valamivel több mint 10 milliárd dollárral, míg a Magyarországon is jól ismert Airbnb kb. fele olyan értékes, mint az Uber, és ez a harmadik helyre volt elég neki a Xiaomi nevű kínai elektronikai cég mögött. A Palantir a negyedik (ez egy szoftverekben és szolgáltatásokban utazó amerikai cég), míg az ötödik ismét kínai (Meiduan-Dianping), és mögötte a - valószínűleg nálunk is ismerősen csengő nevű - Snapchat áll a listán... Jó kérdés, hogy a 2000-es dot.com buborék analógiájára beszélhetünk/nem beszélhetünk-e valamiféle startup-buborékról, és ha igen (ha nem), akkor ennek milyen, hosszú távú következményei lesznek. Addig is, amíg ez kiderül, nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4486/most-valuable-start-ups/

startups2016.jpg

süti beállítások módosítása