szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Kartogram: az USA lakosságának évszázadai

2016. május 13. - zoltan galantai phd

usa-icon.jpgMaga a téma nem hangzik különösebben izgalmasnak, a kivitelezés viszont annál inkább. A kartogram ugyanis területarányosan mutatja meg, hogy a minket érdeklő dologból (estünkben az emberekből) mennyi van. Vagyis: ha több, akkor az adott terület nagyobbnak (és sötétebb színűnek) fog látszani, az eredmény pedig egy olyan térkép, amely lassanként "felfújódik", ahogy egyre többen élnek egy adott amerikai államban. A populáció növekedéseit/változásait persze egyetlen, folyamatos animációként is végignézhetjük. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://www.ravi.io/us-population-trends-cartogram

kartogram-usa-1790.jpg

usa-kartogram-1880.jpg

usa-kartogram-2010.jpg

Ki akarja Trumpot?

voting.pngValószínűleg nem az, akire gondolnánk, vagyis nem az alacsony képzettségű és jövedelmű amerikai. Floridában például, ahol az átlagjövedelem 48 ezer dollár, Trump szavazói átlagosan 70 ezer dollárt keresnek évente, és persze más államokban is az átlagosnál gazdagabbak állnak mögéje (bár Kasich támogatói például még magasabb jövedelműek voltak). És hogy még érdekesebb legyen: míg az amerikaiak kevesebb mint egyharmada (egészen pontosan 29 százalék) rendelkezik felsőfokú végzettséggel, Trump támogatói között ez az arány 44 százalék. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://qz.com/679589/trump-voters-earn-more-and-are-better-educated-than-the-typical-american/

 trump-voters2.jpg

Tizenöt atombombát dobtak volna ránk a hidegháborúban az amerikaiak

atombomba200.pngAz alábbi térkép azt a nem kevesebb mint 1,100 célpontot mutatja meg, amely az amerikai National Security Archives most nyilvánosságra hozott adatai szerint hidegháborús atombomba-célpont lett volna. Természetesen Magyarország sem maradt volna ki, és az interaktív térképen nem csak azt nézhetjük meg, hogy melyik települések (magyarok vagy nem magyarok) szerepeltek a listán Tököltől Ferihegyen át Veszprémig, de azt is, hogy mekkora kárt okozna ez emberéletben. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://futureoflife.org/us-nuclear-targets/#nukemap

atombomba-magyarorszagra.jpg

atombomba-europa.jpgatombomba-veszprem.jpgatombomba-veszprem-robbanas.jpg

Ahol a lakbér több, mint az átlagfizetés

building-city.pngBostonban az ember a fizetése közel harmadát költi lakbérre; Mexico Cityben viszont, bár az élet általában véve olcsóbb, az átlagjövedelemhez képest majdnem kétszer annyiba kerül lakni. Vagyis még London is olcsóbb, ha helyi fizetésből élsz (kb. 50 százalék). Egyáltalán nem olcsóbb viszont Peking, ahol az átlagjövedelem 120 (!) százaléka kell a lakásbérléshez. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4743/the-cities-where-rent-swallows-your-salary/

china-rent_alary.jpg

A szomáliai kalózkodás vége?

pirate-shipi.pngÚgy tűnik, hogy az utóbbi öt évben radikálisan csökkent a szomáliai kalózok fogságába esett emberek (túszok, akikért váltságdíjat kérnek) száma. Az adatok, mondhatni, önmagukért beszélnek: 2010-ben 1090; 2011-ben 555; 2012-ben 349; 2013-ban 60; 2014-ben alig 17, majd pedig 2015-ben 108 ember került a kezeik közé. Ami persze több mint ötszörös emelkedést jelent az előző évhez képest, de összességében még így is az ötödére csökkent a túszejtések száma. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.theatlas.com/charts/HJa9EpKW

somali-pirates.jpg

 

 

süti beállítások módosítása