szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Így szorul vissza az AIDS

2016. június 10. - zoltan galantai phd

needle-icon.pngAz utóbbi évek az antiretrovirális (ARV) gyógyszereknek köszönhetően áttörést hoztak: 2005-ben még 2 millióan haltak meg AIDS-ben, 2015-ben már "csak" 1,1 millióan, és többé-kevésbé hasonló ütemben csökken a fertőzések száma is. A következő cél az, hogy 2020-ig a fertőzöttek túlnyomó részét ismerjék; ismerjék az állapotukat és ARV-vel is ellássák őket. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/05/daily-chart-23?fsr

hiv-visszaszorulas.png

...és addig dolgoznak, amíg meg nem halnak

retired.pngVagy legalábbis a mostani 18 - 34 évesek egy része arra számít, hogy soha sem fog nyugdíjba menni. Pontosabban: több mint a felük arra, hogy több mint 65 éves koráig fog dolgozni, és kb. az egytizedük arra, hogy élete végéig állásban lesz. Az arányok persze országról országra változnak: a japánok több mint egyharmada gondolja azt, hogy egyáltalán nem lesznek nyugdíjas évei; a skála másik végén pedig Spanyolország található, ahol az emberek 97 százaléka tervez magának békés öregkort. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4982/some-millennials-expect-to-work-until-they-die/

never-retired.jpg

 

Térképen a Fortune 500 az USA-ban

fortune-500-icon.jpgMéghozzá nem csak az, hogy hol találhatóak az USA-n belül, de a térképen hozzájuk tartozó kör nagysága azt is megmutatja, hogy mekkora a jövedelmük, illetve egyéb adataik is lekérdezhetőek interaktív módon. Továbbá egy grafikonon azt is lekérdezhetjük (akár szektorra: pl. pénzügy vagy energia), hogy milyen utat futottak be 1996 és 2006 között, és hogyan változott a rangsorban elfoglalt helyük. Egyedül azt hiányolom, hogy ezt a besorolást nem lehet cégre lebontva is lekérdezni, de azért így is tanulságos lehet. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://fortune.com/fortune500/visualizations

fortune500.jpgfortune500-ranking.jpg

Könyvtár per capita

library.pngMert hogy erre is vannak adatok (2010-ből), és ezekből az derül ki, hogy Libéria és Sierra Leone az a két ország, ahol csupán egy-egy könyvtár található az egész országban. A másik végletet Belorusszia képviseli nem kevesebb, mint 1894 könyvtárral, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 2000 emberre jut egy könyvtár. Persze könyvtár és könyvtár között (méretet és hasonlókat tekintve) biztos vannak különbségek, de azt azért mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a jó könyvtárellátottságú országok 70 százaléka vagy a volt Szovjetunió, vagy a "keleti blokk" területén található. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/145156403208/public-libraries-per-capita-2010-libera-and

library-map.png

Szeretünk dolgozni

workers.pngEgy friss felmérés szerint bár lehet, hogy szeretünk a munkánk miatt panaszkodni, munka közben átlagosan mégis jól érezzük magunkat. 15 ország közel 15 ezer dolgozóját megkérdezve az derült ki, hogy az emberek több mint kétharmada (egészen pontosan 71 százalék) jól érzi magát munka közben. Persze az egyes országok között elég komoly különbségek lehetnek: A legelégedettebbek az indiaiak (tízből durván kilenc ember); Japán viszont érdekes módon a skála másik végén található: itt az emberek kevesebb mint fele volt elégedett. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://qz.com/695071/most-people-are-actually-pretty-happy-at-work/

szeretunk-dolgozni.jpg

süti beállítások módosítása