szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Térképen a Brexit: és akkor kiszavazták maguk

2016. június 24. - zoltan galantai phd

brexit-yes.jpgSokak várakozásával ellentétben a Brexit azzal zárult, hogy Nagy-Britannia kilép. Az alábbi, interaktív térkép megmutatja, hogy hol és milyen arányban szavaztak az igenre/nemre, és kiderül belőle, hogy Londonban például közel 60 százalék volt a maradás mellett), de Birmingham környéke például a kiválás mellett voksolt.Illetve azt is, hogy míg Skócia és Észak-Írország nem akart kiválni az EU-ból, addig Wells és Anglia igen. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/23/leave-or-remain-eu-referendum-results-and-live-maps/

brexit1.jpg

brexit2.jpg

EB: hányan játszanak otthoni csapatban?

soccer-player.jpg Az egyik szélsőség Anglia, ahol a játékosok 100 százaléka otthon játszik; a másik szélsőség Észak-Írország, ahol nulla. Ami korábbi ellenfeleinket illeti a 2016-os EB-n: Ausztria erősen "idegenlégiós" csapat volt (alig 4 százalék honi klubcsapatos játékossal) és Izland is hasonló (közel 90 százalék játszik külföldön); míg Portugáliánál ez az arány kb. kétharmadnyi idegenlégiós. Magyarország a középutat képviseli: durván fele - fele. Ja igen, és Belgium is közel 95 százalékban idegenben játszókra épít. De a meccsek eddigi eredményei alapján úgy tűnik, hogy igazából nem ez számít:-) Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://knoema.com/infographics/tmocpkb/euro-2016-composition-of-national-teams

composition_of_national_teams.jpg

Brexit közvélemény: na de telefonon vagy online?

brexit-icon.pngA dologban az az érdekes, hogy a kétféle módszer (telefonos, illetve online kérdezés) nem pontosan ugyanazt hozza ki Nagy-Britanniában. Persze (lévén olcsóbb) online több közvéleménykutatás született, viszont a megbízhatóbbnak tartott telefonos kérdezősködések inkább a maradás felé mutatnak. És ismét csak persze olyan tényezők is befolyásolják a felmérések eredményét, mint például az, ha elhagyjuk a lehetséges válaszok közül a "nem tudom" opciót. Úgyhogy bár mindent egybevetve inkább a "maradás" a valószínű, az, hogy valójában mi lesz, majd csak a valódi szavazást követően fog kiderülni. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/06/daily-chart-14?fsrc

brexit-hogyan.png

Generációs szakadék a hírfogyasztásban

news-mouse.jpgMéghozzá eléggé látványos, és bár ez önmagában nem meglepő, azért érdemes a tudatában lenni, hogy röviden és kissé leegyszerűsítve: minél inkább fiatal valaki, a hírfogyasztás annál inkább online forrásokról szól a számára. Viszont minél inkább idős, annál inkább a televízióról - miközben életkortól függetlenül mind a nyomtatott sajtó, mind pedig a rádió egyre inkább eljelentéktelenül. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5067/main-news-source-by-generation/

news-generation-gap.jpg

 

Globális tűzerő-index 2015

tank_icon.jpgAz alábbi infografika azt mutatja meg mintegy ötven különböző paraméter figyelembe vételével, hogy az adott ország mekkora katonai erőt képvisel. Külön lekérdezhetjük tankra, repülőgépre stb., és és nem különösebben meglepő módon az USA áll az abszolút első helyen a GFP-t (Global Firepower) tekintve, míg Oroszország a második, Kína a harmadik és India a negyedik. Mi pedig a 122-ből az 59. helyet elfoglalva nagyjából Portugáliával, Tunéziával, Szlovákiával és Horvátországgal vagyunk egy szinten. Az utolsó helyre Szomália került. Interaktív részletekért kattintson az alábbi képekre.

https://knoema.com/infographics/wxzygqd/global-firepower-world-military-strength-rankings-2015

global-firepower-2015-stat.jpg

global-firepower-2015-hun.jpg

global-firepower2015-map.jpg

süti beállítások módosítása