szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Mi a legfontosabb az amerikai választóknak 2016-ban?

2016. július 15. - zoltan galantai phd

voter.pngNem a terrorizmus - az csak a második helyen áll 80 százalékkal. És nem is mondjuk a bevándorlás (70 százalék, 6. hely). És persze nem is a környezetvédelem, amely 52 százalékkal a 12 helyet tudta megszerezni a top 14-es listán, hanem a gazdaság: a válaszadók 84 százaléka tartotta ezt "nagyon fontos" kérdésnek, míg az LGBT emberek (lesbian, gay, bisexual, transgender) helyzetét (14. hely) 40 százalék. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5225/the-top-issues-for-voters-in-the-2016-election/

top_issues_for_voters_in_the_2016_election.jpg

Budapest: jobban világváros, mint pár éve

city-airport-icon.pngVagy legalábbis a 70-dik helyről az 53. helyre lépett előre a nemzetközi repülőtérrel rendelkező városok ranglistáján (ezekből egyébként több mint 1200-at tartanak nyilván). Ma London az első és a második Párizs; a velünk szomszédos országok közül pedig Ausztria (Bécs) található a legelőkelőbb (11.) helyen. Mi Velencével és Athénnal vagyunk egy szinten; amúgy pedig az ázsiai városok közül Isztambul az 5. helyen áll ; míg a legjobban teljesítő afrikai város Casablanca (64.). Észak-Amerikában Toronto az első (17), míg New Yorknak csak a 25. helyet sikerült megszereznie világviszonylatban. Részletekért kattintson az alábbi interaktív térképre.

http://www.rome2rio.com/labs/global-connectivity-ranking/default.aspx

city-connectivity-map.jpg

Amerikai rendőrgyilkosságok statisztikája

policeman.pngAz alább grafikon 1960 és 2014 között mutatja meg, hogy melyik évben hány rendőrt öltek meg az Amerikai Egyesült Államokban, és az is kiderül belőle, hogy a legtöbbet (280-at) 1974-ben, míg tavaly 124-en estek erőszak áldozatául. Ugyanekkor a mostani dallasi rendőrgyilkosságok (öt halottal) a legtöbb hivatalos személy életét követelő, erőszakos akció volt szeptember 11 óta. Mindent egybevetve viszont bár 1974 óta is voltak kiugróan rossz évek, átlagosan egyre kevesebb rendőrgyilkosságra kerül sor az időben előre haladva. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5216/124-police-officers-were-killed-in-the-us-last-year/

policenem-usa.jpg

Hallgass bele egy kihalófélben lévő nyelvbe

language-dang.pngA Föld nagyjából 6-7 ezer nyelvéből 3 ezret fenyeget a kihalás a 21. században. Természetesen különböző fokozatok vannak a "veszélyeztetettől" a már valóban "kihaltig" - itt egy lista róluk), míg az alábbi térkép csupán néhányat tüntet fel közülük. Viszont a világ szinte minden tájáról találunk példákat Hawaii-tól a kalmükig és a Himalájában beszélt koróig bezárólag (bár Afrikából például valamiért nem), és a dolgot az teszi igazán izgalmassá (és kézzelfoghatóvá), hogy ha rákattintunk a térképre, akkor nem csupán különféle dolgokat tudhatunk meg az adott nyelvről meg a hozzá tartozó kultúráról, de egy rövid szöveg erejéig bele is hallgathatunk. Részletekért kattintson az alábbi térképre.

http://storymaps.esri.com/stories/2013/endangered-languages/

kihalo-nyelvek.jpg

 

Ki beszél többet a filmekben?

speaking-speech-bubble.pngAz általános meggyőződés szerint a mindennapi életben a nők beszélnek többet - ehhez képest több mint 2000 hollywoodi film elemzése elsöprő férfibeszéd-dominanciát mutat. Méghozzá nem is csak az olyan filmekben, mint amilyen a Schindler listája (ahol ugye első sorban férfi környezetben zajlanak az események), de még az olyan animációs filmeknél is, mint mondjuk a Némo nyomában, amit teljesen ötletszerűen választottam ki. Akit érdekelnek a részletek (akár filmműfajokra és egyes filmekre, a szereplők életkorára stb. lebontva), az kattintson az alábbi linkre.

http://polygraph.cool/films/

ki-beszel-tobbet.jpg

süti beállítások módosítása