szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Nagy-Britannia: nem a bevándorlás, hanem a Európa a fő kérdés

2016. július 22. - zoltan galantai phd

brexit-icon.pngA Brexit megszavazását követően a britek legfőbb aggodalma immár nem a migránsok, hanem Európa, illetve az Európával való kapcsolatuk (és ennek következményei). Majdnem 20 éve (egészen pontosan 1997 óta) nem fordult elő, hogy ez foglalkoztatta volna legjobban az embereket - az utóbbi időben maga mögé utasítva a gazdasággal és az egészségüggyel kapcsolatos aggodalmakat is. Ami, ha jobban belegondolunk, nem is olyan meglepő... Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-12?fsrc=rss

after-brexit.png

Az út Trumpig és Clintonig: republikánusok és demokraták a történelemben

donkey-and-elephant.jpgNem csak aktuális, de jól összefoglalja az amerikai történelem egy fontos vetületét is 1856-tól máig. Infografika a republikánusok és demokraták közötti küzdelmekről az aktuális elnöki pozíció megszerzéséért olyan, valószínűleg nem mindenki által ismert részletekkel, mint például, hogy ki és mikor használta először a fotót és a filmet széles körben a kampánya során (Harding, 1920-ban mint republikánus); és mikor jelenik meg az első, melegségét nyíltan vállaló ember a jelölő gyűlésen (1972-ben, a demokratáknál). És így tovább. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-11?fsrc=rss

us-party-history.png

Az orosz doppingbotrány nagysága

pills.pngMég az is leképzelhető, hogy az oroszok  a doppingbotrány miatt nem vehetnek részt a 2016-os olimpián, mivel a dologban vezető orosz sport szakemberektől a titkosszolgálatig nagyjából mindenki benne volt. Az eddigi adatok szerint összesen 510 esetben titkolták el a doppingtesztek eredményeit (mármint azokét, amelyek szerint az adott sportolók bizony doppingoltak az utóbbi négy évben). Nem csak a futók (139 esetben) vagy a súlyemelők (117-szer) érintettek, de például paralimpikonok, focisták és evezősök is. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/5288/the-vast-extent-of-russias-state-sponsored-doping-scandal/

orosz-doppingbotrany.jpg

 

A dark web üzelmei

darkweb.pngA dark web három központi elosztó helye, illetve 1,5 terabyte adat elemzésének köszönhetően jelenleg legalább hozzávetőleges képünk van arról, hogy mi folyik a Slik Road utódain. Eszerint értékét tekintve ectasyt adtak el legnagyobb értékben, míg a legtöbbször eladott termék a marihuána, de az egyes legálisan beszerezhető termékek (pl. válium) is népszerűek, és a palettát például a kábítószerek használatához szükséges kitek, hitelkártya-adatok és hasonlók egészítik ki. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/07/daily-chart-8?fsrc

dark-web.png

Így rohanták volna le a németek az USA-t

luftwaffe-officers-cap.jpgA Life magazin 1942-ben több, afféle "Ember a fellegvárban" térképet is közzétett arról, hogy a tengelyhatalmak (melyek ekkor sikereik csúcsán voltak) miként indíthatnának támadást az USA ellen. Az előzmény egy Philip Wylie sci-fi szerző írása volt annak a lehetőségéől, hogy az Amerikai Egyesült államok elveszítheti a II. világháborút, és bár ma már nem gondoljuk, hogy egy német invázió (tekintettel a meghódítandó területek nagyságát, populációját, ipari potenciálját, távolságát stb.) életszerű lett volna, azért mindenképpen érdemes ismerni ezeket az elképzeléseket. Részletekért (és további térképekért) kattintson az alábbi képre.

http://longstreet.typepad.com/thesciencebookstore/2009/12/mapping-the-invasion-of-america-1942.html

german-attack-usa-1942.jpg

süti beállítások módosítása