szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Melyik a világ legjobb országa?

2016. január 22. - zoltan galantai phd

happyness.pngNem, nem az USA - az csak a negyedik lett azon a világranglsitán, amelyet mintegy egy tucatnyi paraméter figyelembe vételével (melyek között a vállalkozó szellem és az életminőség mellett a GDP is szerepel), illetve 16 ezer ember megkérdezésével állítottak össze. Az első Németország; a második Kanada, de a top 20-ban olyan országokat is megtalálunk, mint Ausztria vagy éppen Kína (ami engem azért kissé meglepett). Magyarország amúgy a 44. Részletekért kattintson az alábbi, interaktív képre.

http://www.usnews.com/news/best-countries/data-explorer

best-countries.jpg

 

 

Tengeralatti kábelek szépséges reneszánsz térképe

monster1.jpgEnnek az a legfőbb erénye, hogy gyönyörűen van megcsinálva: egészen olyan, mint egy klasszikus, a reneszánsz idején készült volna: még klasszikus stílusú tengeri szörnyek is vannak rajta (és az is fel van tüntetve, hogy ki és mikor írta le őket először - az itt, balra látható teremtmény például Olaus Magnus 1539-es Carta Marinijábából származik, és amúgy bálna akar lennei). Amúgy a térkép azt is megmutatja, hogy hol fut a jelenleg létező vagy készülőben lévő 299 tenger alatti kábel, amely nélkül nem lenne internet sem. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://submarine-cable-map-2015.telegeography.com/

 cable-terkep.jpg

Hogyan halnak meg az amerikaiak?

death-icon.pngNos, attól függ, hogy most hány éves az illető; férfi vagy nő-e; és melyik rasszhoz tartozik. Az alábbi, kimondottan szellemes (és látványos), interaktív infografika lehetővé teszi, hogy megfigyeljük, hogy adott paraméterek mellett mi a legvalószínűbb halálok; és ez hogyan változik az öregedéssel. Az adatbázist a Centers for Disease Control and Prevention hozta létre, és az utóbbi másfél évtized amerikai adatain alapul. Részletekért kattintson az alábbi, interaktív képre.

http://flowingdata.com/2016/01/19/how-you-will-die/

meghalok.jpg

 

Három szóval a világ bármely pontja

postal-address.pngMármint bármely, 3x3 méteres pontja. A what3words kimondottan ötletes térképe a hagyományos koordináta rendszerhez  szavakat rendel hozzá, mert szerintük így könnyebb megjegyezni az adott pontot (amelyből ilyen felbontás mellett 57 trillió van), mintha számokat kellene memorizálnunk. Ez már csak azért is fontos, mert több mint 130 országban (vagyis a világ háromnegyedében) nem megfelelőek a címek, és igencsak nehéz megtalálni a keresett helyet. 10 nyelven választhatjuk ki az adott pontot jelölő szókombinációt- én például ezeket a sorokat a broccoli.regular.middle környékén írom (spanyolul: técnica.ratas.gusten; olaszul: gemella.bravissime.lezioni; és így tovább). Akinek kedve van hozzá, az keressen meg a térképen:-); amúgy pedig kattintson a részletekért az alábbi, interaktív térképre.

https://map.what3words.com/

broccoli_regular_middle.jpg

Mennyire fontos számodra a vallás?

religion_icon.pngAz alábbi ábra azt mutatja meg, hogy melyik ország állampolgárainak mennyire fontos a vallás. A listát Etiópia vezeti (ahol egyébként az etióp ortodoxia hívei teszik ki a vallásosak közel felét); a második helyen pedig Szenegál áll (ahol az emberek több mint kilenctizede muszlim), míg Indonézia a harmadik (ahol négy emberből három az iszlámot követi). Az USA a középmezőnyben található éppen csak lemaradva Törökországtól, és az adatok szerint legkevésbé a kínaiak vallásosak. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.statista.com/chart/4189/which-nationalities-consider-religion-most-important/

 religion_most_important.jpg

süti beállítások módosítása