szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

A legnépszerűbb utcanevek Európában

2016. szeptember 02. - zoltan galantai phd

street-icon.pngÉs persze Magyarországon is. Angliában (nem Nagy-Britanniában, csak Angliában) például a HIgh Street, A Sation Road és a Main Street a legkedveltebbek/leggyakoribbak, míg Franciaországban a Rue de l'Église; Place de l'Église (Église = templom) és a Grande Rue. Olaszországban a Via Roma, Garibaldi, illetve Marconi - nálunk pedig a Petőfi Sándor, a Kossuth Lajos és a Rákóczi utca (miként ez vidéki településeken valószínűleg jól megfigyelhető). Egyéb részletek az alábbi linken - például a legnépszerűbb utcanevek fordításaival, ami egyes országok esetén komoly segítség. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://jakubmarian.com/most-common-street-names-by-country-in-europe/

utcanevek.jpg

A Megbízhatatlan Nagy Testvér születése

big-brother-eye.pngKérdés: mi lenne, ha a Facebook-on szereplő adatainkat összekapcsolnánk a Google Street View-val? Válasz: két szempontból is érdekes végeredmény. Egyfelől, ha korábban elmentünk egy, a Facebook-on keresztül (is) meghirdetett rendezvényre, akkor most elég egy kattintás, hogy akár ismét a vendéglátóipari hely belsejében találjuk magunkat. Másfelől - és innentől kezdve válik igazán elgondolkoztatóvá a történet - ha csak terveztük, hogy csatlakozunk, de végül valami más dolgunk akadt, most ez mégis úgy jelenik meg, mintha ott lettünk volna.Ráadásul meghökkentően hiányos is az egész, mert ugye azért vannak fontos dolgok, amiket nem a Facebook-on keresztül intézünk. Vagyis Nagy Testvérnek éppen Nagy Testvér, de eléggé megbízhatatlan, és ez talán nem rosszabb, mintha "mindent" tudna, de mindenképpen teljesen félrevezető. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.remembereverything.com/en/

 facebook-emlekszik.JPG

2025: amikor Novoszibirszk lesz a világgazdaság gravitációs középpontja

world-economy.pngAmi persze nem jelenti azt, hogy az orosz-kazah határ környékére fog esni a világgazdaság középpontja is (még akkor sem, ha Novoszibirszknek azért 1,5 millió lakosa és 200 gyára van). A "világgazdaság gravitációs középpontja" ugyanis éppen az, mint amit a neve sugall: ha gazdasági fejlődésüknek megfelelően a különböző országokat nagy tömegű testeknek képzeljük el, akkor ez kirajzolja, hogy hová esik a centrum (egy hasonlattal élve: a Föld - Hold gravitációs középpont a Föld és a Hold közé esik). Vagyis önmagában az, hogy Novoszibirszk, nem különösebben izgalmas- az viszont már inkább, hogy ez az előrejelzés az IMF azon várakozásain alapul, melyek szerint a következő években a legnagyobb növekedést nem az európai/nyugati országok fogják produkálni, hanem olyanok, mint Mianmar, Elefántcsontpart, Szenegál, vagy éppen - hogy egy kevésbé meglepő nevet is említsünk - India. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://bigthink.com/strange-maps/novosibirsk-the-economic-centre-of-the-world

novosibirsk.jpg

Interaktív olajvilág

oil-icon.pngAz alábbi, interaktív alkalmazás gyorsan - és látványosan - mutatja meg, hogy évről évre miként változik a világ olajpiaca, és a kik a legnagyobb exportőrök, illetve importőrök. Ami az előbbit illeti, talán nem mindenki számára köztudott, hogy jelenleg nem (jelenleg sem) az arab világ, hanem Oroszország; ami pedig a legnagyobb kőolajvásárlókat, nekem például újdonságot jelentett, hogy Dél-Korea az ötödik legnagyobb. Mint ahogy azt is érdekes látni, hogy az öt legnagyobb importőrből immár négy ázsiai. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.gsmlondon.ac.uk/global-oil-map/

oil-importers.JPG

Földrengések Olaszországban 1900 óta

earthquakes-icon.pngA 20. század eleje óta nem kevesebb, mint 125 jelentős földrengés volt Olaszországban; ebből a legerősebbre 1905-ben, Kalábriában került sor (7,2-es erősség; az áldozatok száma valahol 600 és 2500 között lehetett). A mostani, augusztus 24-i, 6,2-es erősségű és mint ilyen, a nyolcadik legerősebb volt - viszont a probléma természetesen nem csak az, hogy nagyok voltak a rengések, illetve, hogy lakott térségeket sújtottak. És még csak közvetlenül nem is az, hogy miként az alábbi térképből is látszik, Olaszországban - sajnálatos módon - azért elő szokott fordulni ilyesmi. Hanem az, hogy miként a témával foglalkozó szakirodalom mondja, az embereket nem a földrengések, hanem a leomló házak ölik meg. És ez viszont olyan, ami ellen lehetne tenni, Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.dw.com/en/3-things-you-need-to-know-about-italy-the-norcia-earthquake-and-airbag-housing/a-19503035

foldrenges-olaszorszag.png

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us10006g7d#executive

foldrenges-olasz-2016s.JPG

süti beállítások módosítása