szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Ahol a legmesszebb vagyunk a Föld középpontjától

2016. november 25. - zoltan galantai phd

europe-icon.pngMármint amíg a Föld felszínén maradunk, és ehhez persze nem a Himalája legmagasabb pontjára kell felkapaszkodnunk. Hanem a Csimborasszóra Ecuadorban - ugyanis a Föld nem tökéletesen gömbölyű, és a sugara 21 km-rel nagyobb az Egyenlítőnél, mint a pólusoknál. Ebből a szempontból a Kilimandzsáró is "jó helyen" van; csakúgy, mint további tűzhányók ismét csak Ecuadorban és Peruban.Az alábbi térképen a Föld középpontjától való távolságot színek jelölik: a fehér van a legmesszebb és a fekete a legközelebb. Nagyításért kattintson a képre.

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/153127043869/distance-to-the-centre-of-the-earthmore-by

foldkozeppont.jpg

Hol bányásszunk kőolajat/földgázt az Északi-sarkon?

oil-drum.jpgAz alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a jelenlegi ismereteink szerint az Északi-sarkon hol, mekkora valószínűséggel található kőolaj vagy földgáz lelőhely. Ismét csak jelenlegi (vagy nagyjából jelenlegi, 2008-as) ismereteink szerint az északi pólus környékén mintegy 240 milliárd barrel kőolaj, illetve ennyinek megfelelő fosszilis tüzelőanyag található (ami kb. a földi készletek 10 százaléka) .És akkor arról még nem is beszéltünk, amiről egyelőre csak feltételezzük, hogy ott van. Ugyanekkor - figyelmeztet a témát tárgyaló összefoglaló - az északi-sarki lelőhelyek kiaknázásával kapcsolatban számos, nehezen kalkulálható bizonytalansági tényező is van a felmelegedés esetleges hatásaitól a politikai kérdésekig és addig bezárólag, hogy miként változik a jövőben a világgazdaság. Az alábbi térképen minél kékebb az adott terület, annál érdemesebb bányászatba kezdeni rajta - nagyításért kattintson rá.

http://large.stanford.edu/courses/2015/ph240/urban2/

artic-oil-gas.jpg

Európa egyenlő nagyságú populációs zónákra osztva

europe-location-map.pngKét ország akkor ekvipopulációs (=equipopolous), ha azonos méretű a lakosságuk. A dolgot továbbgondolva miért is ne osztanánk fel az Európai Uniót ekvipopulációs zónákra? Ezzel el lehetne kerülni az abból fakadó problémákat, hogy bizonyos esetekben egy-egy országnak - a lakossága nagyságától függetlenül - egy-egy szavazata van (és persze újabb problémákat lehetne generálni). Mindenesetre kreatív elképzelés, és mivel a jelenlegi 28 Eu-s tagállam 506 millió embert jelent, ezért logikusnak látszik az EU-ban 28 különböző,18 millió lakosú egységet kialakítani (gondolati játékként), és még azzal is eljátszhatnánk, hogy melyik területet hogyan nevezzük. Az alábbi térképen pl. olyanok találhatóak, mint Adriatica (értelemszerűen az Adriai-tenger környéke); Danovia (ide tartoznánk mi is) vagy éppen Saxonia és a Mediterrán Unió. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://bigthink.com/strange-maps/668-nil-europe-equipopulous

equipopolous-europe.png

Cukorbetegség: immár nem csak a gazdagoknak

needle-clipart.pngJelenleg minden hatodik másodpercben meghal valaki cukorbetegségben - vagyis többen, mint ahányan a becslések szerint AIDS-ben, tuberkolózisban és maláriában együttvéve.Ráadásul az ilyen halálozások száma egyre gyorsabban nő. Az áldozatok közel fele 60 év alatti, és nem szükségképpen gazdag országban él (sőt). Amúgy pedig a cukorbetegség ma az emberek 9 százalékát sújtja, és 2040-re várhatóan az emberiség egytizede (!) cukorbeteg lesz. Eközben a kettes típusú cukorbetegség teszi ki az esetek 90 százalékát: ez a rossz étkezésre, ülő életmódra stb. vezethető vissza. De azért az egyes típusú diabéteszes esetek száma is - melyekről nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza - aggasztóan nő. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/11/daily-chart-8?f

diabetesz.png

A nagy mesterséges intelligencia-üzlet

artificial-intelligence-icon.pngA mesterséges intelligencia üzleti alkalmazásai - nem különösebben meglepő módon - a következő évtizedben az előrejelzések szerint egyre jövedelmezőbbé válnak. Ezek közül jó néhány már ma is jelen van számítógépes (internetes) mindennapjainkban, és ha minden igaz, akkor a statikus képfelismeréssel, kategorizálással, tag-eléssel lehet majd a legnagyobbat kaszálni. A második helyen az algoritmikus kereskedelem, illetve mesterséges intelligencia segítette teljesítménynövelés fog állni, míg a tizediken a cyberfenyegetések elleni fellépés (ez az előrejelzések szerint olyan 2 milliárd dolláros üzletté növi ki magát az első hely több, mint 8 milliárd dolláros üzletével szemben). Mármint ha tényleg így lesz, ugyanis egy évtized bőven elég ahhoz, hogy olyan, új területek jelenjenek meg, és váljanak sikeressé, amikre ma még nem is gondolunk. Szóval annyi ugyan bizonyosnak látszik, hogy a mesterséges intelligenciának egyre nagyobb szerepe lesz az üzleti életben (is), de az összkép azért sokat változhat 2025-ig. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/6810/the-future-of-ai/

future_of_ai.jpg

süti beállítások módosítása