szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

A gazdasági szankció fegyvere

2016. február 05. - zoltan galantai phd

socioeconomic.pngA gazdasági szankciókat az USA mellett Oroszország, az EU és AZ ENSZ is kiterjedten használja a vele ilyen vagy olyan kérdésekben szemben álló országok ellen. Ha Clausewitz annak idején azt mondta, hogy "a háború a politika folytatása más eszközökkel", akkor mi most úgy fogalmazhatnánk, hogy a gazdasági szankció a háború helyettesítése más eszközökkel. Az alábbiak azt mutatják meg, hogy hogyan nézne ki a világ, ha a szankciók egyszerűen kiradíroznák az érintett országokat a térképről, és közben kapunk konkrét felsorolást is azzal kapcsolatban, hogy ki kit büntet. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2016/01/economic-sanctions-change-world-160114122858985.html

szankcio-orosz.jpg

szankcio-usa.jpg

 

 

A világ macskafővárosa és egyéb furcsaságok

cat.jpgNem olyan értelemben "főváros", mint Budapest, hanem mint ahol a legtöbb van valamiből. Ilyen értelemben "macskafőváros" tehát a romániai Ciorani, ahol  majdnem négyszer annyi macska él, mint ahány ember (ki tudja, miért). De említhetnénk Berlint: itt, mivel 2002 óta legális a prostitúció, itt több mint 500 bordély működik. Meg ott van a Wells-i Cardiff: ennek az a nevezetessége, hogy miközben Wellsben hívják a világon a legtöbb embert Jones-nak (kb. 6 százalék), aközben Cardiff-ban van belőlük a legtöbb.Antwerpenben pedig mindössze négy utcányi területen dolgozzák fel a világ gyémánttermelésének felét... És így tovább: ezen az interaktív térképen nem kevesebb, mint 90 szórakoztató (bár nem feltétlenül hasznos) dolgot tudhatunk meg. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.atlasobscura.com/articles/from-accordions-to-zippers-a-map-of-90-of-the-worlds-most-surprising-capitals

macskafovaros.jpg

 

A térkép, amelyen Magyaroszág India-nagyságú

globe-blue.pngNos, ez az a térkép, amit rendszerint használunk, ha a Földről van szó. Persze, mindannyian tudjuk, hogy a térképek szükségképpen erősen torzítanak, de azért szórakoztató azt látni, mintha Magyarország kb. akkora lenne, mint India - mármint ha megfelelő helyen lenne. Ez a Merctor-vetületnek köszönhető, ami kénytelen két dimenzióban kiteríteni/megjeleníteni a három dimenziós Földet, és eközben az Egyenlítő környékén eléggé jól mutatja a valódi méretet, az alsó és felső széleken található területek viszont "szétkenődnek" (ezért aztán Grönland, ami ebből a szempontból a klasszikus példa, pl. óriásinak látszik, pedig annyira azért nem az). Az alábbi alkalmazáson kijelölhetünk egy tetszőleges országot, és az egérrel odavonszolhatjuk egy másik mellé, hogy lássuk: valójában hogyan aránylanak egymáshoz. Mert ugye abból, hogy Észak-Amerikai nagyobbnak tűnik Mercator-vetületben, mint Afrika, nem következik, hogy ez így is van. Az interaktív összehasonlítgatáshoz kattintson az alábbi képre.

http://thetruesize.com

mekkora-terkep-mo.jpg

 mekkora-terkep.jpg

Eltűnt repülőgépek világtérképe

airplane-crash.png

A térkép - értelemszerűen - az eltűnt gépeket tünteti fel (ami nem azonos a lezuhantakkal). Itt nem csak az egyes események adatait tudjuk lekérdezni, hanem például az is kiderül, hogy a repülőgépek (nem különösebben megleőpő módon) a világ bármely pontján eltűnhetnek a radarképernyőről (miközben pl. a karibi térségben erre mintha hajlamosabbak lennének, mint máshol). Iletve az is, hogy ez valójában - még ha mindegyik tragikus is - milyen kevés ilyen esettel van dolgunk: ha a katonaiakat meg a könnyűeket nem számítjuk is, akkor is olyan 30 - 40 ezer üzemel.

Részletekért kattintson az alábbi, interaktív térképre.

http://lfdodds.cartodb.com/viz/8247b756-c4e6-11e4-9129-0e9d821ea90d/embed_map

eltunt-repulogep.jpg

Így terjed a zika vírus

virus.pngBár már az 1940-es évek vége óta ismert, a zika vírus csak mostanában kapott komolyabb figyelmet - azt követően, hogy Latin-Amerika egyes részein megnőtt az ún. kisfejűséggel született csecsemők száma. Trópusi szúnyogfajták terjesztik, és Magyarország például (illetve általában véve a térkép kék része) nem tartozik ezek hatókörébe - ez azonban nem jelenti azt, hogy nem bukkanhatnak fel nálunk is ebben megbetegedett emberek (ha korábban fertőzött területeken jártak). Ezen az interaktív térképem dátum szerint is lekérdezhetjük az észlelt eseteket. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.healthmap.org/zika/#timeline

zika.jpg

 

süti beállítások módosítása