szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Melyik országokban a legrosszabb a matematika oktatása?

2016. február 19. - zoltan galantai phd

math-icon.pngA felmérés OECD-országokban készült: 18 - 29 évesek matematikatudását vizsgálták, és az eredmény az volt, hogy a legrosszabbul az USA teljesít: a fiatalok közel harmadának gondjai vannak a számolással. A legjobban pedig Japán, illetve Dél-Korea: ezekben az országokban a fiatalok durván 7 százaléknak voltak nehézségei. Azt mindenki döntse el maga, hogy valójában sok-e vagy kevés, ha minden tizennegyedik ember zavarba jön egy alapfokú matematikai művelettől... Magyarország sajnos nem szerepelt a felmérésben, pedig érdekes lett volna tudni, hogy mi hogyan állunk. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4343/the-countries-struggling-the-most-with-math/

countries_struggling_the_most_with_math_n.jpg

Térképen a német nyelvű menkült-álhírek

refugee-icon.jpgEgy térkép azokat az álhíreket gyűjti össze, melyek futótűzszerűen terjednek a német nyelvterületeken a menekültekkel kapcsolatban. Kezdve azon, hogy a menekültek miatt csappant meg a hattyúk száma; és befejezve azon az itthon is nagy nyilvánosságot kapott (majd cáfolt) történeten, mely szerint a menekültek megerőszakoltak volna egy 13 éves orosz kislányt Berlinben. Mivel mostanában két, meglehetősen ellentétes (és politikai felhangoktól sem mentes) álláspontot lehet hallani a menekültekkel kapcsolatban, sietek leszögezni, hogy ez a térkép nem arról szól, hogy "milyenek a menekültek"; hogy gazdasági áldást jelentenek-e Európa számára vagy éppen az itteni kultúra halálát (és így tovább), hanem kizárólag arról, hogy mik azok a hírek/híresztelések a menekültekkel kapcsolatban, melyek nem bizonyultak igaznak.Részletekért kattintson az alábbi, interaktív térképre.

http://hoaxmap.org/

hoaxmap.jpg

Freedom House: mennyire volt szabad Magyaroszág 2015-ben?

freedom-icon.pngA Freedom House valamivel lejjebb sorolta a szabadságjogok szempontjából Magyarországot, mint tavaly (most pontosan annyi pontunk van, mint Dél-Afrikának; míg Mongólia vagy Románia valamivel jobban, India kicsivel rosszabbul áll). Persze velünk együtt lejjebb került például az USA is. Az évente megjelenő jelentés három kategóriát különböztet meg: szabad, részben szabad és nem szabad országok, és mi továbbra is az elsőbe tartozunk. Félszabadnak minősül többek között Ukrajna; míg Kína vagy éppen Oroszország egyáltalán nem az. Részletekért kattintson az alábbi képre, illetve interaktív térképre.

https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2016freedom-2016.jpg6

 

 freedom-house-2016.jpg

Szovjet tervek az európai harmadik világháborúra - atomfegyverekkel

atomic-bomb.jpgAz alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a hidegháború idején állítólag hogyan képzeltek a szovjetek egy atomfegyverekkel megvívott háborút Európában. Ezt annak idején a lengyelek juttatták el az USA-nak; eszerint a forgatókönyv szerint először a NATO szárazföldi erői támadtak volna, és ezt követték volna a szovjet atomcsapások (piros gombafelhők), majd pedig a nyugatiak válasz-atomcsapásai következtek volna (kék gombafelhők). Vagyis: a Szovjetunió arra számított, hogy az "imperialisták" kezdik; viszont mindkét fél hajlandó lesz a végsőkig elmenni. Magyarország nem lett volna hadszíntér (Budapest egészen a jobb alsó sarokban található), de a következmények persze ránk nézve is katasztrofálisak lettek volna. Nagyításért kattintson a képre.

http://brilliantmaps.com/ww3-europe/

harmadik-vilaghaboru.jpg

 

 

Francia szinglitérkép tanulságokkal

valentine.pngValentin-nap környékén kézenfekvő kérdésnek tűnik, hogy ki van egyedül, és ki nincs. Az alábbi térkép meglehetősen nagy felbontásban azt ábrázolja, hogy Franciaországon belül hol él több férfi; illetve hol él több nő szingliként, de valójában nem ez az igazán érdekes, hanem az, hogy le tudjuk kérdezni, hogy egy adott életkorban melyikükből van több magányos. És ami azt illeti, nagyon is markáns tendenciák figyelhetőek meg (ami persze részben azzal is összefüggésben van, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek a nőknél). Részletekért kattintson az alábbi, interaktív térképre.

http://www.letelegramme.fr/dataspot/saint-valentin-la-carte-de-france-des-celibataires-02-12-2015-10872763.php

singli1.jpg

singli2.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása