szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Az USA államai akkora GDP-vel, mint egy ország

2016. február 26. - zoltan galantai phd

usa-icon.jpgPersze tudni éppen tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak óriási a GDP-je, de mégiscsak más látni is, hogy az egyes államai is párhuzamba állíthatóak egy-egy kisebb- nagyobb országgal. Méghozzá nem csak Romániával (=Dél-Karolina), Srí Lankával (=Nyugat-Virginia) vagy Ausztriával (=Virginia) és persze Magyarországgal (mi Utah szintjét hozzuk), de mondjuk Kanadával (=Texas) vagy Brazíliával (=Kalifornia) is. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://twitter.com/Amazing_Maps/status/700836064718675968/photo/1

america-states-gdp.jpg

Kász vagy rend: irányítószám-térkép

mailbox-icon.pngElsőre talán nem hangzik izgalmas ötletnek, pedig az: nézzük meg, hogy ha nekiállunk növekvő sorrendben összekötni egymással egy adott ország irányító számait, akkor vajon káosz lesz a végeredmény vagy valamiféle rend? Én példaként Magyarországot választottam (amelynek az irányítószám-struktúrája állítólag Spanyolországéra emlékeztet, és amelyről Budapest sajnos hiányzik)), de persze megnézhetjük például az Amerikai Egyesült Államokat is, ahol az a szabály, hogy nagyobb népsűrűség = több irányító szám. Vagy éppen Ausztriát, ami szintén sajátos képet mutat. Részletekért kattintson az alábbi térképre.

https://eagereyes.org/section/zipscribble-maps#US/3.86/38.23/-95.82

 

zipscribblemap-hungary-color-names-borders.png

zipscribblemap-austria-color-names-borders.png

Akik együttesen gazdagabbak, mint a világ fele

money-bag.pngÖsszesen 62 emberről van szó, és 2015-ben ők együttesen gazdagabbak voltak, mint az emberiség szegényebbik fele (és nem mellékesen több pénz fölött rendelkeznek, mint Nagy-Britannia és Németország együtt). Itt persze két dolgot kell megkülönböztetnünk: egyfelől az átlagos jólétet (egy főre jutó GDP-t, és így tovább); másfelől azt, hogy eközben mennyire nőnek a jóléti egyenlőtlenségek. Ez a kettő természetesen nem zárja ki egymást, és ezek szerint miközben a földlakók átlagosan azért csak egyre jobban élnek (erről korábban már volt szó), aközben a szupergazdagok még szupergazdagabbak lesznek. Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4249/the-62-richest-people-are-as-wealthy-as-half-the-world/

szupergazdagok.jpg

 

 

A legmagányosabb helyek a Földön

clock-icon-small.pngMármint a leglassabban megközelíthetőek. Ez a térkép azt mutatja meg (a megszokottól eléggé eltérő módon), hogy a legközelebbi várostól milyen messze van az adott hely, és mennyi ideig tartana odaérni (város alatt azt értve, amiben több mint 50 ezren laknak). Az egyes cellák azonos nagyságú területeket jelölnek; tehát minél kisebbek, annál gyorsabban haladhatunk. És azért a városoktól számított idő, mert ma már az emberiség több mint fele városokban él.Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.viewsoftheworld.net/?p=2056

lonelyplanet.jpg

Melyik a legoptimistább ország?

smiley_sad_icon.jpgTermészetesen nem mi vagyunk, és még csak nem is valamelyik úgynevezett fejlett ország. Hanem mindenki mást messze megelőzve Kína; a második helyen pedig Indonézia áll, míg a felmérésben az első európai (Svédország) csak a hatodik helyet tudta megszerezni. Amiben nem csak az az elgondolkodtató, hogy a jólét a jelek szerint nem feltétlenül jár együtt az optimizmussal, hanem az is, hogy ismét csak a jelek szerint, ha egyetlen szóval akarnánk jellemezni az emberiséget, akkor az nem az optimista, hanem a pesszimista lenne. Jó kérdés persze, hogy miért. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4216/the-worlds-most-optimistic-countries/

optimistic_countries.jpg

 

süti beállítások módosítása