szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Mennyire vagyunk nacionalisták?

2017. február 03. - zoltan galantai phd

hungarian-flag.pngÉrtsd: milyen kritériumoknak kell annak megfelelnie, aki azt szeretné, hogy egy nemzet tagjának tekintsék az adott nemzet többi tagjai (esetünkben Magyarország). A kérdést különösen aktuálissá teszi, hogy a jelek szerint a világ számos országban előretörőben van a populizmus és az ehhez kapcsolódó ideológiák. Az alábbi ábra egy 15 országra kiterjedő, nemzetközi felmérés keretében készült, és arra kérdez rá, hogy mennyire kritériuma az adott nemzethez való tartozásnak, hogy az ember:

  • az adott országban született
  • keresztény
  • osztozik az ország szokásaiban és tradícióiban
  • beszéli az ország nyelvét.

A magyarok kicsivel több, mint 50 százaléka gondolja úgy, hogy a születési hely "nagyon fontos"; míg több, mint kétharmaduk szerint a kultúrához való tartozás is az. A kereszténységre vonatkozó kérdést az alábbi grafikon nem emeli ki külön Magyarországot (itt egyébként az első helyen Görögország áll 54 százalékkal, míg mi Lengyelország, az USA és Olaszország után következünk csupán 29 százalékkal). Azt viszont tudni lehet, hogy a nyelv a magyar válaszadók kb. négy ötödénél megkerülhetetlen kérdés. Általában véve pedig elmondható, hogy mi vagyunk azok, akiknek ezek a tényezők vagy nagyon fontosak, és ezzel a vallást kivéve az "élbolyban" vagyunk (a nyelv fontosságát illetően csak a hollandok előznek meg minket); vagy egyenesen az elsők (születés és a nemzeti hagyományok). Érdemes észrevenni, hogy a másik "migrációs tranzitországnak" tekintett Görögország a vallás kivételével kimondottan hozzánk hasonló válaszokat adott. Részletekért kattintson az alábbi linkre.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2017/02/daily-chart-0

nationalism-chart.jpg

Akiknek a legtöbb helyre kell vízum a világon

afghanistan-icon_1.pngNem, nem az észak-koreaiaknak, bár éppenséggel ők sem sok helyet kereshetnek fel külön engedély nélkül, hanem az afganisztániaknak. Ők ugyanis mindössze 4 országba léphetnek be vízum anélkül, illetve további 21ország esetén belépéskor kell megszerezniük a vízumot, és ezzel az utolsók a világranglistán Az érdekesség kedvéért említsük meg, hogy az a négy ország, ahová minden további nélkül beléphetnek: Domikai Köztársaság, Haiti, Mikronézia, valamint a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek (melyek egyébként az észak-koreaiak belépését is ugyanilyen megengedően kezelik). Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/156671471275/visa-requirements-for-afghan-citizens-the-least

afgan-utlev.png

Ezekben a szakmákban kapod a legnagyobb bónuszt

money.pngMármint az USA-ban és pénzben kifejezve, mint ahogy ez az amerikai állások háromnegyedénél szokás. Tehát ha a pénzjutalom a lényeg, akkor messze leginkább a bankszektor ajánlott, és azon belül is a befektetési ágazat: ennek megbecsült munkatársaként akár száz ezer dollárt is kaphatunk pluszban. A második és harmadik helyen orvosi állások találhatóak, majd pedig ismét a leginkább a pénzszakma következik, és még a tizedik hely is plusz 30 ezer dollárra elég - amihez nem árt tudni, hogy éves az amerikai átlagjövedelem ennek valamivel több, mint másfélszerese. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/7608/the-jobs-with-the-biggest-cash-bonuses/

cash_bonuses.jpg

Tiltsuk ki Trumpot az Egyesült Királyságból!

trump.pngPersze nem mi, hanem az ott élők. Néhány nap alatt több, mint másfél millióan írták alá azt az online petíciót, amely azt akarja meggátolni, hogy Trump látogatást tehessen az Egyesült Királyságban, és Londonnak például van olyan része, ahol az emberek 7 százaléka kéri/támogatja ezt. Az alábbi térképen lekérdezhetjük a részleteket is kezdve azon, hogy honnét nem írta alá senki, és befejezve azon, hogy az adott körzet parlamenti képviselője melyik párthoz tartozik. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy mostanra az online petíció/véleménynyilvánítás ha nem is milyen hatékony, de legalább milyen látványos eszközzé vált. Interaktív részletekért kattintson az alábbi képre.

https://googlemapsmania.blogspot.hu/2017/01/ban-trump-from-britain.html

trump-peticio-val.jpg

Ahová az észak-koreaiaknak nem kell vízum

north-korea_1.pngMiután Trump jó néhány ország állampolgárainak beutazását felfüggesztette az USA-ba, érdekes lehet, hogy mások hová és milyen feltételek mellett utazhatnak - így például az észak-koreaiak. A válasz pedig az, hogy összesen kilenc olyan hely van, ahová egyáltalán nem kell nekik vízum, míg kb. két tucat országban érkezéskor kell vízumot szerezniük. További kilenc esetben "elektronikus vízumhoz" van kötve a belépésük, és a fennmaradó országokba persze hagyományos vízum kell - így többek között az USA-ba is. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/156487189542/visa-requirements-for-north-korean-citizens

eszak-korea-vizum.png

Ahová az észak-koreaiaknak nem kell vízum:

eszak-korea-free-visas.JPG

süti beállítások módosítása