szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Ilyen lehet a jövő luxusautója

2015. szeptember 04. - zoltan galantai phd

luxuskocsi.jpgAz alábbi infografika néhány tervezett vagy legalább a koncepció szintjén létező luxusautót mutat be a Rolls Royce Serenitytől (Phantom Series II) az Aston Martin DBX-ig bezárólag és aszerint sorba rendezve, hogy mennyire valószínű a piacra kerülése (még ha ez a valószínűség azt nem is tükrözi, mondhatnánk némi iróniával, hogy mi mekkora valószínűséggel fogjuk megvenni:-). Ami pedig a luxust illeti, egyes modellekben lesz (vagy nem lesz) selyembevonatú ülés, hibridmeghajtás, a több, mint 1000 km megtétele egy tankkal, nagyon-nagyon modern technológia, és így tovább. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://www.infographicpost.com/luxury-cars-visions-future/2015/08/18

 rolls-royce.png

aston-martin.png

Iszlám hitűek Európában

minaret.jpgAz EU-n belül természetesen Német- és Franciaországban vannak a legtöbben - azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy míg az európai országok közül Oroszország vezet a létszámot illetően (14 millió), addig százalékosan Ciprus után (több, mint 25 százalék) Bulgária áll a második helyen (majdnem 14 százalékkal). Az előrejelzések szerint ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2030-ra Európa lakosságának 8 százalékát fogják adni. Magyarországon viszont jelenleg - miként már szó volt róla - a populáció kevesebb, mint 0,1 százaléka iszlám hitű. Összehasonlításként a második térképen megnézhető az is, hogy hol/melyik régióban vagy földrészen hányan vannak (Európában kb. 43,5 millióan). Részletekért kattintson az alábbi képekre.

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/01/15/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

muslims-in-europa.jpg

 http://www.pewresearch.org/fact-tank/2013/06/07/worlds-muslim-population-more-widespread-than-you-might-think/

muslim_distribute.png

 

 

Hol melyik mobilböngésző a legnépszerűbb?

mobil.jpgNéhány jelentős kivételtől eltekintve az az alapszabály,hogy egy-egy ország piacát vagy a Safari, vagy a Chrome mobil böngésző uralja. Nagy-Britanniában az előbb majdnem 60 százalékot, míg az utóbbi majdnem 50 százalékot mondhat magának Ausztriában piacvezetőként. Az USA-ban a Safari, Brazíliában a Chorme dominál (mint ahogy általában véve is latin-Amerikában); Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon megint csak a Safari, míg Indiában és Dél-Koreában a Chrome. Iránban Chrome, Szaúdi-Arábiában Safari... és így tovább. Kínában, Marokkóban és Ghánában - és ezek az az előbb emlegetett kivételek - az Android az úr a browser piacon (ami, tekintettel Kína lélekszámára, nem kis szó). Vietnamban pedig a piac közel 85 százaléka androidos böngészőt használ. Az UC browserekből - melyek biztosan nem a legismertebbek - viszont Banglades vezet: náluk az emberek több, mint egyötöde ezzel böngész. Részletekért kattintson az alábbi képekre.

 mobile-browser.jpg

 mobile2015.png

Kínai segélyek a pacifikus térségbe

kina.jpgMéghozzá nem is elhanyagolható mennyiségben. Bár sem a kínai kormány, sem a "címzettek" nem szívesen hoznak nyilvánosságra részleteket, a Lowry Institute alábbi, interaktív térképnek köszönhetően tudható, hogy a Csendes-óceán térségében hová; milyen összegben, illetve milyen célra stb. adtak pénzt. A Foreign Policy cikke szerint pl. kínai támogatást kapott a Nemzeti Egészségügyi Központ építése Szamoán; vízvezetékek a Cook-szigeteken; hálóterem egy Pápua Új-Guineán található egyetem számára - és így tovább. Ez 2006 és 2013 között közel 170 projekt keretében közel 1,5 milliárd milliárd dollárt jelent, és ezzel Kína a térség egyik legnagyobb jótékonykodója lett, bár Ausztrália 7 milliárd dollár körül költött hasonló célokra, de az USA, Japán meg Új-Zéland is megelőzte a listán. Az interaktív térkép használatához kattintson az alábbi képre.

http://www.lowyinstitute.org/chinese-aid-map/

kina-adomanyok.jpg

 

 

 

 

süti beállítások módosítása