szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

Jó életkor ez a házasodásra

2016. március 04. - zoltan galantai phd

eskuvo.pngAvagy: mikor megy férjhez/nősül meg egy amerikai férfi vagy nő - attól függően, hogy milyen etnikumhoz tartozik; milyen a végzettsége, dolgozik-e vagy, és így tovább. Ebből az i interaktív ábrából kiderül, hogy a különböző csoportok eléggé eltérő házasodási mintát mutatnak (a nem dolgozók/munkanélküliek például hajlamosabban korábbi életszakaszban összekötni az életüket valaki máséval), és eközben még azt is bevehetjük a paraméterek közé, hogy valaki először mondja-e ki a "boldogító igent" vagy többedszerre. A Végeredmény ha nem is meglepő, de azért mindenképpen érdekes. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://flowingdata.com/2016/03/03/marrying-age/

hazasodas.jpg

(Majdnem) minden csata egy térképen

swords.pngÖsszesen nem kevesebb mint 8049, és korok/korszakok szerint is lekérdezhető. A csaták eloszlása persze két okból is a valóságtól minden bizonnyal eltérő eloszlást mutat: egyfelől, mert a nagy és ritkán lakott területeken viszonylag kevésre került sor; másfelől, mert természetesen erősen nyugatcentrikus az összeállítás abból a szempontból, hogy csak azok az összecsapások szerepelnek benne, melyekről a nyugati történetírás tud. Részletekért kattintson az alábbi, interaktív térképre.

http://battles.nodegoat.net/viewer.p/23/385/scenario/1/geo/fullscreen

minden-haboru.jpg

Ahol a legtöbb külföldit börtönzik be

prisoner.pngPersze mindenütt vannak külföldiek is börtönben - viszont az Egyesült Arab Emirátusokban a börtönben lévők nem kevesebb mint 92 százalékát teszik ki.Monacóban is majdnem 90; de például Luxemburgban is több mint 70 százalékuk külföldi (ezzel az aránnyal Szaúd-Arábiát is megelőzve). Érdekes módon az USA-ban viszont csak a bebörtönzöttek 5,5 százaléka nem amerikai állampolgár. Részletekért kattintson az alábbi képre.

https://www.statista.com/chart/4285/the-countries-that-imprison-the-most-foreigners/

countries_that_imprison_the_most_foreigners_n.jpg

 

Fehér foltok a Földön 1881-ben

globe-new.pngPontosabban sötétre satírozottak, mert Verne könyvében (A Tizenkilencedik század nagy felfedezőiben) így jelölték. Bár ez minden bizonnyal köztudott, azért érdekes látni, hogy ekkor még a nyugatiak számára ismeretlen volt az Arktisz és az Antarktisz mellett nem csupán Afrika legnagyobb része, de Ausztrália is a partvidékektől eltekintve (miként ebben az időben az az alapszabály, hogy ha nem ismerünk valamit, akkor legfeljebb a partvidékét ismerjük, de beljebb még nem jártunk). És persze Latin-Amerikában is voltak még jócskán felderítetlen területek, noha Kolumbusz közel négyszáz évvel korábban fedezte fel az Újvilágot. Nagyításért kattintson az alábbi képre.

http://www.gutenberg.org/files/26658/26658-h/26658-h.htm

unknown-world-1881.jpg

Hová mehetsz vízum nélkül 2016-ban?

passport.pngEz természetesen attól függ, hogy melyik ország állampolgára vagy. Jelenleg (mint ahogy korábban is) Németország áll a csúcson: az itteniek 218 országból 177--hez nem kell vízum. Svédország 176 országgal a második, az USA jelenleg a negyedik (Belgiummal, Dániával és Hollandiával együtt), míg Pakisztán a 103-dik. Ja igen, Magyarország pedig a 10-dik (Csehországgal, Izlanddal és Szlovákiával együtt). Évek óta nagyjából ezt a szintet hozzuk - miként erről a grafikonos verzión meggyőződhetünk, ahol azt is megnézhetjük, hogy hogyan változott a besorolásunk, illetve összehasonlthatjuk azt is, hogy különböző országok útlevele mikor mennyit ért. Részletekért kattintson az alábbi linkre - nagyításért pedig az alábbi képekre.

http://www.visaindex.com/

vizumterkep.jpg

 utlevelgrafikon.jpg

 

süti beállítások módosítása