szórakoztató infografikai blog

közgazdasági vizualizáció

ha az egész emberiséget bezsúfolnánk egy városba... 1.

2015. július 17. - zoltan galantai phd

world-map.jpg...akkor az nagyjából így nézne ki (az alábbi kép még a 6,9 milliárdos populációra készült, tehát képzeletben adjunk hozzá egy kicsit, mert ma már valamivel többen vagyunk). A lényeg mindenképpen az, hogy attól függően, hogy a népsűrűség akkora lenne-e, mint Párizsban (nagy), vagy akkora, mint Houstonban (relatíve kicsi), az adott "város" kisebb vagy nagyobb területet foglalna el az USA-ból. Részletekért kattintson az alábbi képre.

http://persquaremile.com/2012/08/08/if-the-worlds-population-lived-like/

population-by-city.jpg

Kapcsolódó korábbi bejegyzés: ahol az emberiség több, mint fele él.

Nem GDP, hanem GFP: globális tűzerő 2014-ben

tank-2.jpgJelenleg (nem különösebben meglepő módon) az USA a legnagyobb katonai hatalom, viszont a második helyen Oroszország áll, és Kína csak a harmadik. Az első tízben ott van többek között India, Dél-Korea és Törökország is. Ami a védelmi kiadásokat illeti, itt is az Amerikai Egyesült államok vezet, és Kína a második; a rendelkezésre álló katonák számát tekintve az az USA a harmadik Kína és India mögött, a levegőben viszont a legerősebbnek számít. De Vízen nem: itt Észak-Korea az első. Az interaktív lista természetesen az egyes országokra lebontva is lekérdezhető. További részletekért kattintson az alábbi képre.

http://knoema.com/wxzygqd/global-firepower-world-military-strength-rankings-2015

katonai-ero2014.jpg

 

Kézműves sörök az USA-ban

beer.jpgAz utóbbi időben változóban van a sörről mint gyors, olcsó (és sok esetben igénytelen) italról kialakult kép. Az USA-ban is olyannyira egyre népszerűbbek az ún. kézműves sörök, hogy a Fortune idén májusban egyenesen azt kérdezte, hogy nem buborékról van-e szó, amely majd kipukkad. Mindenesetre 20008 és 2014 között több, mint két és félszeresére nőtt az előállított kézműves sörök mennyisége az USA-ban; minden tizedik korty, amit megittak, kézműves sör volt (ami meleg nyári napokon egészen biztosan jól esik:-), és a szakma a Brewer Association adatai szerint jelenleg több mint száz ezer embernek ad munkát. Részletekért kattintson az alábbi képre.

 http://www.dailyinfographic.com/us-craft-brewers-growth

 beer-craft-usa.jpg

 

 

Nők az EU-s felsőoktatásban

olvasok.jpgAz adatok szerint 100 Eu-s, felsőoktatásban tanuló férfira átlagosan 121,6 nő jut. Magyarországon ez az arány 124,7, míg a két szélsőség: Lengyelország, ahol majdnem másfélszer többen vannak a nők (149,1), illetve Görögország, ahol viszont kevesebben vannak a férfiaknál (96,6). Amúgy pedig az Eu-ban ma már többen vannak a felsőfokú diplomát szerző nők; viszont a mérnökök alig valamivel több, mint egynegyedét adják, és más szempontokból is (pl. fizetés) rosszabb helyzetben vannak a férfiaknál. Részletekért kattintson az alábbi képre: http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20150305IFG31557/html/Infografika-n%C5%91k-a-fels%C5%91oktat%C3%A1sban-%C3%A9s-a-munkaer%C5%91-piacon

nok-_munkaeropiac.jpg

A világ alkoholfogyasztási térképe

https://openclipart.org/image/300px/svg_to_png/48817/drunkonginnojuice.pngAz adatok a WHO-tól származnak, és azt mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás évi 3,3 millió embert öl meg, miközben több, mint 200 betegség okozója. Európa pedig összességében ugyan előkelő helyet foglal el az ivásban a 2010-es adatok szerint, de az abszolút listavezető Belorusszia a fejenként és évente elfogyasztott 17,5 liter tömény szesznek megfelelő alkoholmennyiséggel (Ausztráliában, illetve Kanadában is 12,2, illetve 10,2 liter tömény az éves norma), mi, magyarok pedig pedig belesimulunk az európai mezőnybe. Ugyanekkor azt se felejtsük el, hogy csupán az emberiség kevesebb, mint 40 százaléka iszik alkoholt. Kattintson az alábbi képre a nagyításért/részletekért.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/worlds-heaviest-drinking-countries-revealed--and-the-uk-doesnt-even-make-the-top-10-9357860.html

 

 alkohol.jpg

 

süti beállítások módosítása